Se när Sannes mamma Eva lämnar över 7000 underskrifter till Socialministern. Foto: SVT

Anhöriga lämnade över 7 000 underskrifter – kräver lagändring

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan det bli lättare för personer med missbruk och psykisk ohälsa att få rätt vård. Socialministern öppnade i dag för en lagändring då hon frågades ut i socialutskottet. Utfrågningen gjordes med anledning av SVT:s uppmärksammade program Vem kan rädda Sanne.

Efter SVT:s granskning ”Vem kan rädda Sanne” hölls i dag en öppen utfrågning i socialutskottet om samsjuklighet – psykisk ohälsa i kombination med beroendeproblematik. 

Sedan 2016 har SVT Nyheter Stockholm följt 29-åriga Sanne som lider av svår anorexi och ångest och bollas runt mellan olika vårdinstanser. Ingen har tagit ansvar och Sanne har gång på gång hamnat på gatan.

I dag lämnade Sannes mamma Eva Dozzi tillsammans med andra anhöriga över nästan 7 000 underskrifter till socialminister Lena Hallengren (S).

Tar samhället ett tillräckligt bra ansvar för de här personerna?

– Nej men uppenbart inte då skulle vi inte ha de här berättelserna. Vi behöver titta på hur lagstiftningen ser ut, säger Lena Hallengren (S).

Se hela reportaget ”Vem kan rädda Sanne” här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.