Anna Starbrink om corona-effekterna på Stockholmsvården

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) säger att vi bygger upp en välfärdsskuld med all vård som skjuts upp i framtiden.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L),  berättade i en pressträff under fredagen om corona-effekterna på vården i Region Stockholm.

– Det är ett mycket allvarligt läge. Det är väldigt dramatiskt att vi nu har över 1000 personer som vårdas på sjukhus, säger Anna Starbrink.

Corona i Stockholm

Starbrink säger att vårdens jobb med att arbeta att ställa om har varit fantastiskt och hon tackar all vårdpersonal.

”Många jobbar hårt”

– Jag vet att många jobbar hårt under väldigt tryck. Och jag vet att många far illa, säger Anna Starbrink om de höga dödssiffrorna, och säger att hon tänker på deras anhöriga.

– Många av oss känner nu någon som blivit drabbad och det är för deras skull vi alla måste fortsätta tvätta händerna och hålla avstånd.

Hon säger också att vi kommer att märka av pandemin i många år och att vi nu får en välfärdsskuld med uppskjutna operationer, hör mer i videon ovan.

Pandemin är inte över

– Utbildning och forskning står också tillbaka och måste komma ikapp.

Starbrink nämner också att de digitala vårdtjänsterna har varit till stor hjälp och har nu fått ett genombrott.

Hon påminner ännu en gång om att pandemin inte är över, och att det är en mycket allvarlig tid. Även om vi närmar oss en topp så kommer den inte vara spetsig utan många kommer behöva vård länge.

– Vi måste hålla ut, hålla avstånd och hålla ihop, avslutar Anna Starbrink pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet