Annie Lööf (C) under sitt tal på Järvaveckan Foto: SVT

Annie Lööf om Järvaområdet: ”Här finns eldsjälar men också problem”

Uppdaterad
Publicerad
– Här finns friviliga krafter, här finns eldsjälar, ett starkt civilsamhälle. Mammor som nattvandrar, här finns en stolthet att ta på, det visar inte minst Järvaveckan, så säger centerpartiets partiledare under sitt tal. Men hon lyfter också kriminalitet och brottslighet som stora problemområden.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) höll tal under kvällen på Järvaveckan. Och i stor del av talet använde hon Järva som exempel på problem och lösningar. Det blev både ris och ros.

– Att se problemen och göra vad man kan för att lösa dem är helt självklart. Att bekämpa både brottsligheten och dess orsaker är något vi bara måste göra – det behövs för att skapa framtidstro och för ett Sverige som håller samman.

– Här finns goda krafter, men här finns också kriminalitet och brottslighet som skapar otrygghet, rapporter kommer om attacker på blåsljuspersonal, ageranden som aldrig kan försvaras, gängkriminalitet och droger, förstörelse. Företagare som beskriver sin frustration över att hela tiden få sin butik vandaliserad.

Måste ha samma förutsättningar

För att stävja kriminaliteten och otryggheten vill hon se fler poliser, strängare straff och skolor som rustar barnen samt skapa fler jobb genom att satsa på småföretagarna. Men hon tog även upp kvinnorna med utländsk bakgrund och deras kamp om att få komma in på arbetsmarknaden som en viktigt del i integrationen.

– Kvinnor och män måste ha samma förutsättningar och samma möjlighet att lära sig språket och utbilda sig och börja jobba. I Rinkeby tjänar hälften av kvinnorna mindre i lön på ett helt år än vad medelsvensson tjänar på en månad. Det här handlar om jämställdhet, säger Annie Lööf.

Järvaveckan pågår mellan 9-17 juni och varje dag kommer olika partiledare hålla tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet