Samtliga riksdagspartier deltog under Järvaveckan. Foto: Järvaveckan

Analys: Partierna sparar krutet till Almedalen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Järvafältet är fond för några av valets viktigaste frågor: integration, migration, kriminalitet och ojämlika livschanser. Trots det har partiledarna varit snåla med de riktigt stora och spännande politiska utspelen – de sparar krutet till den betydligt större Almedalsveckan.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Järvaveckan är ett fint och ambitiöst initiativ för att försöka motverka utanförskap och minska avståndet mellan väljarna och de folkvalda. Här, i förorter som Husby, Tensta och Rinkeby, är valdeltagandet lågt, arbetslösheten hög, inkomsterna låga, andelen utrikesfödda hög och gapet till den politiska makten stort.

SD flyttar fram positionerna

I valdistriktet Spånga 22 röstade knappt hälften av invånarna 2014 och av dem la 70 procent sin röst på Socialdemokraterna, näst största parti var Vänsterpartiet tätt följt av Miljöpartiet. Inget av de fyra allianspartierna eller Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen 2014 om Spånga 22 fått bestämma.

Järvaveckan 2018

Sedan dess har Sverigedemokraterna ökat sittstöd bland utrikesfödda rejält. I maj 2014 uppgav knappt två procent att desympatiserade med SD i SCB:s stora partisympatiundersökning, nu i maj drygt 11procent.

Välkomna nyheter för riksdagens tredje störstaparti. SD har lagt stor kraft de senaste åren på att locka personer boendes iförorter som de kring Järvafältet. Analysen är att det kan få SD att växaytterligare även i andra grupper.

– Stigmat runt oss har att göra med attmänniskor tror att vi inte gillar invandrare och de inte gillar oss. Men om vikan visa att invandrare gillar oss så minskar också ängsligheten kring vårtparti, säger en sverigedemokrat.

Många krav på hårdare tag

Förslaget partiledaren Jimmie Åkesson (SD) hademed sig till Järvafältet är det mest radikala den här veckan. De utrikesföddaföräldrar som inte sätter sina barn i förskola senast på treårsdagen blir avmed barnbidrag och flerbarnstillägg. Knappast något som lär få stöd av andrapartier men att signalera hårdare krav på utrikesfödda är något flera partierägnar sig åt inför valet.

Ebba Busch Thor (KD) talade om vikten av att tatill sig svenska traditioner, “slå armarna om Sverige” och inte köpa att “integration innebär att Sverige ska förändrasför att göra det lättare för nyanlända” ochla sig därmed näraSverigedemokraternas assimileringslösning.

Centerpartiets Annie Lööf hade med sig ettförslag om att båda föräldrarna ska delta i SFI-undervisning och jobbsökandeför att få försörjningsstöd.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt stack ut när hanlyfte fram kampen mot klassklyftor som lösning på segregationen. Och iställetför att ställa krav på de som kommit till Sverige ställde V-ledaren krav på att dekommunala bostadsbolagen att sänka hyrorna med 30 procent.

Rekordmånga besökare

Även statsminister Stefan Löfvens (S) utspelidag hade fokus på bostäder där han återanvände ett vallöfte från 2014 om attrusta upp landets miljonprogram. Han upprepade också beskedet om 2,2 miljardertill utsatta områden från 2020, något Vänsterpartiet drivit på för ibudgetförhandlingarna under epitetet “rättevisemiljarder”.

Socialdemokraternasmål är att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i Sverige, mennär det målet ska vara uppfyllt aktade sig Löfven noga för att slå fast. Detkommer att ta mycket lång tid, var beskedet.

När Järvaveckan för tredje gången slår igenportarna till Spånga IP kan arrangörerna nöjt konstatera att antalet besökarevarit fler än någonsin. Men precis som förra året är majoriteten av publikentillresta partister och tjänstemän, inte de som bor i området. Det om någotvisar att partierna gör rätt när de pekar ut bättre integration ochminskad segregation som en av de viktigaste valfrågorna 2018.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet