Järvaveckan är ett fint och ambitiöst initiativ för att försöka motverka utanförskap och minska avståndet mellan väljarna och de folkvalda. Här, i förorter som Husby, Tensta och Rinkeby, är valdeltagandet lågt, arbetslösheten hög, inkomsterna låga, andelen utrikesfödda hög och gapet till den politiska makten stort.
SD flyttar fram positionerna
I valdistriktet Spånga 22 röstade knappt hälften av invånarna 2014 och av dem la 70 procent sin röst på Socialdemokraterna, näst största parti var Vänsterpartiet tätt följt av Miljöpartiet. Inget av de fyra allianspartierna eller Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen 2014 om Spånga 22 fått bestämma.
Sedan dess har Sverigedemokraterna ökat sitt stöd bland utrikesfödda rejält. I maj 2014 uppgav knappt två procent att de sympatiserade med SD i SCB:s stora partisympatiundersökning, nu i maj drygt 11 procent.
Välkomna nyheter för riksdagens tredje största parti. SD har lagt stor kraft de senaste åren på att locka personer boendes i förorter som de kring Järvafältet. Analysen är att det kan få SD att växa ytterligare även i andra grupper.
– Stigmat runt oss har att göra med att människor tror att vi inte gillar invandrare och de inte gillar oss. Men om vi kan visa att invandrare gillar oss så minskar också ängsligheten kring vårt parti, säger en sverigedemokrat.
Många krav på hårdare tag
Förslaget partiledaren Jimmie Åkesson (SD) hade med sig till Järvafältet är det mest radikala den här veckan. De utrikesfödda föräldrar som inte sätter sina barn i förskola senast på treårsdagen blir av med barnbidrag och flerbarnstillägg. Knappast något som lär få stöd av andra partier men att signalera hårdare krav på utrikesfödda är något flera partier ägnar sig åt inför valet.
Ebba Busch Thor (KD) talade om vikten av att ta till sig svenska traditioner, “slå armarna om Sverige” och inte köpa att “integration innebär att Sverige ska förändras för att göra det lättare för nyanlända” och la sig därmed nära Sverigedemokraternas assimileringslösning.
Centerpartiets Annie Lööf hade med sig ett förslag om att båda föräldrarna ska delta i SFI-undervisning och jobbsökande för att få försörjningsstöd.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt stack ut när han lyfte fram kampen mot klassklyftor som lösning på segregationen. Och istället för att ställa krav på de som kommit till Sverige ställde V-ledaren krav på att de kommunala bostadsbolagen att sänka hyrorna med 30 procent.
Rekordmånga besökare
Även statsminister Stefan Löfvens (S) utspel idag hade fokus på bostäder där han återanvände ett vallöfte från 2014 om att rusta upp landets miljonprogram. Han upprepade också beskedet om 2,2 miljarder till utsatta områden från 2020, något Vänsterpartiet drivit på för i budgetförhandlingarna under epitetet “rättevisemiljarder”.
Socialdemokraternas mål är att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i Sverige, men när det målet ska vara uppfyllt aktade sig Löfven noga för att slå fast. Det kommer att ta mycket lång tid, var beskedet.
När Järvaveckan för tredje gången slår igen portarna till Spånga IP kan arrangörerna nöjt konstatera att antalet besökare varit fler än någonsin. Men precis som förra året är majoriteten av publiken tillresta partister och tjänstemän, inte de som bor i området. Det om något visar att partierna gör rätt när de pekar ut bättre integration och minskad segregation som en av de viktigaste valfrågorna 2018.