Socialdemokraternas partiledare och statsminister Stefan Löfven talar under den sista dagen av politikerveckan i Järva. Foto: TT

S presenterar förslag för att bryta bostadssegregationen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna presenterade under sin dag på Järvaveckan förslag för att bryta bostadssegregationen i Sverige. Partiet vill bland annat satsa på att rusta upp miljonprogrammen och på att få större blandning av boendeformer. – Målet är att inga särskilt utsatta områden ska finnas i vårt land. Inga, sa statsminister Stefan Löfven (S) under sitt tal på söndagskvällen.

Stefan Löfven inledde sitt tal med att göra en historisk tillbakablick och se paralleller mellan dåtidens problem och dagens: Trångboddhet, arbetslöshet, brottslighet ohälsa och missbruk. 

Lösningen på problemen var en investering i jämlikhet och solidaritet, berättade Stefan Löfven.

– Vi har gjort det förr. Vi ska göra det igen.

Under en presskonferens tidigare på dagen presenterade han förslag för hur hans parti vill satsa på områden som präglas av trångboddhet, lägre bostadsstandard och större otrygghet.

– Det har varit för mycket av tillfälliga projekt, eller satsningar som bara har riktats in på en del av problemet. Det har varit kortsiktigt, det har varit spretigt och därför också alltför ineffektivt. Det är slut på småduttandet nu, sa han i sitt tal.

Tredelat program

Socialdemokraternas plan för att komma åt problemen under nästa mandatperiod går delvis ut på att bygga bort trångboddheten.

– Nu behöver vi fortsätta framåt, miljardsatsa på upprustning och renovering av miljonprogrammen så att bostäder kan moderniseras utan att hyrorna blir för höga, sa Stefan Löfven under sitt tal.

Socialdemokraterna vill också skapa större blandning av boendeformer, av upplåtelseformer i våra social utsatta områden.

Vill stärka civilsamhälle

Boverket ska också få ett uppdrag för att se hur det är möjligt att få större blandning av upplåtelseformer i samma områden. Även Plan- och bygglagen ska ses över för att se hur det går att öka olika sorters boendestandarder i samma område. Dessutom ska den svarta handeln med hyreskontrakt bekämpas.

Socialdemokraterna vill satsa 2,2 miljarder kronor per år för insatser på barn och unga och för att stärka det civila samhället i socialt utsatta områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.