Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon ovan vad du ska tänka på när du fiskar kräftor. Foto: Siri Lallerstedt

Följ med på kräftfiske i innerstan: ”Mer kräftor än vi trodde”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen drog det allmänna kräftfisket igång i Stockholm. Alla som har ett kräftfiskekort kan nu fiska kräftor i Mälaren fram till den 7 september, och det kan bli ett bra kräftår – antalet kräftor i innerstaden har nämligen ökat enligt Stockholms stads provfiske.

Ifjol provfiskade Stockholms stads fiskekonsulenter intill Riddarholmen inför att cykelbanan vid Gamla stan ska breddas. De upptäckte att det fanns betydligt mer kräftor där än de hade räknat med.

Max 50 kräftor per person

För att få fiska kräftor i Mälaren krävs ett särskilt kräftfiskekort och varje person får fiska max 50 kräftor per säsong. Den som vill fiska kräftor kan antingen göra det med kräfthåv eller med kräftbur.

– Med ett fiskekort kan du fiska i väldigt många vatten över hela Mälaren, sedan är det bara att tänka på de lagar och regler som gäller, men allt det framkommer när man köper fiskekortet, säger Oliver Karlöf som är fiskekonsultent i Stockholms stad.

Häng med SVT på premiärfisket vid Riddarholmen i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.