19 sjuksköterskor har sagt upp sig från IVA-avdelningar på Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna mellan januari och april. Fotnot: Bilden tagen från ett tidigare tillfälle. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: SVT

Arbetsglädjen borta – sköterskorna lämnar iva

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin blev droppen för flera sjuksköterskor på iva. Dåligt ledarskap och risken för utebliven semester har fått 19 stycken att sluta på Karolinska. Fia Lund är en av dem. Emma Flodin slutar till midsommar.

Sedan i mars förra året har iva-sjuksköterskorna på Karolinska både i Huddinge och Solna jobbat 12,5-timmarspass, med undantag för någon månad i höstas när pandemitrycket lättade något. Mellan januari och april bestämde sig 19 sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset för att säga upp sig eftersom de inte såg att det skulle bli någon förändring i arbetsförhållandena.

-Jag slutar för att jag har väldigt lågt förtroende för att arbetsgivaren ska ge mig möjlighet att ge patienterna bästa möjliga vård. En vård som kan minska risken för vårdskador och även minska risken att dö, säger Fia Lund.

Corona i Stockholm

Inga åtgärder från ledningen

Förebyggande vård riskerar att prioriteras bort vilket gör att patienterna kan bli ännu sjukare av att ligga på sjukhus.

-Ett exempel är att när du är sjuk får du sämre cirkulation och så får du kanske ett sår i rumpan och sen bajsar du och om jag då inte är där och hinner byta snabbt kan bajset komma in i såret och så kan patienten riskera att få en infektion som kan leda till komplikationer och i värsta fall döden, säger Fia Lund.

Hon har jobbat som sjuksköterska i 24 år och sett mycket men är ändå orolig över det senaste årets utveckling och över att ledningen på Karolinska inte kommunicerar några åtgärder som ger henne hopp om att det kommer att bli bättre framöver, snarare tvärtom.

-Förra sommaren hade hade vi inga covidsjuka patienter på iva men man körde ändå krislägesavtal hela sommaren. Det är ett bevis på att det inte bara har med pandemin att göra. Sen blir det ju inte blivit bättre av att alla slutar, då blir det ju ännu tyngre för dem som är kvar, säger Fia Lund.

Artikeln har kortats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet