Foto: Hashi Ahmed/SVT

Arbetsmiljön i snabbmatsbranschen: Vad är din erfarenhet?

Uppdaterad
Publicerad

En konstant stress, svårt att återhämta sig då man blir inringd ofta och en ständig underbemanning. Det här är några av de återkommande vittnesmålen från unga inom snabbmatsbranschen.

SVT Nyheter Stockholm har intervjuat tio personer, 16–26 år, om hur de upplever arbetsmiljön. Och bilden är densamma med alla vi har pratat med. Framförallt underbemanningen som påverkar hur man mår.

Stress på snabbmatsrestauranger

Pinnat inlägg

Hej!

Nu är det dags att stänga chatten, tack alla som engagerat er och skrivit inlägg!

------------------------

Du som går in och handlar i en snabbmatsrestaurang, hur upplever du arbetsmiljön?

Du som har egna erfarenheter av att arbeta i branschen, hur är det för dig? Känner du igen några av dessa beskrivningar? Dela med dig här!

Sten • Samma problem existerar i mångt och mycket även i restaurangbranschen. Har varit med om att jobba baren, disken och servis ensam många gånger. De flesta stannar inte länge dock, utan rör på sig till andra jobb eller utbildningar. Vilket jag antar är en del i att problemen får fortgå.

Linn • Dags att granska alla service branscher. I alla jobb jag haft har jag pressats att sälja mer men samtidigt finns aldrig bemanning för att hinna hjälpa kunderna. Klagomålen och otrevliga kunder sen är de personalen som får ta emot. Granska gärna apoteksbranschen också, där förväntas man jobba ensam ute på golvet, hjälpa kunder och ta hand om kassan och ha koll på alla tjuvar, och alla arbetspass är ofta mer än 10 timmar.

Markus • Jag äter sällan på snabbmatsställen, men för ett tag sen var jag i Stockholm och åt på en populär snabbmatskedja sent en kväll/natt. Ett skränigt gäng ungdomar (enligt min bedömning från mer bemedlade familjer) satt och grisade och kastade skräp på golvet. När jag bad dem plocka upp skräpet och respektera personalen som måste städa upp sen svarade de bara att man inte behövde visa någon respekt för personal som jobbar på ett sådant ställe. Tyvärr tror jag många gäster är av samma åsikt, särskilt se som glider in runt midnatt efter en kväll av festande på stan.

Diri Loog • As a customer who visits various fast food places from time to time, I see stressed young people every time, who look like they are on the verge of suicide, it is deeply regrettable that these managers do not do more, but with impunity drive these young people like slaves in the year 2024.

Besökare • Eftersom underbemanning, stress och dålig arbetsmiljö är mer regel än undantag kan man bara konstatera att de som driver restaurangerna inte har något som helst intresse av att förbättra något trots många vittnesmål.

Unga personer som vill jobba kommer alltid finnas, de som inte orkar ersätts bara av nya. Som i så många andra branscher där personer utnyttjas för att de är tvungna att jobba ihop till hyra, mat osv.

Välja annat? • Snabbmat till våra dörrar? Snabbmat i kö? Jag har valt. Valt att inte stödja snabbmatsindustrin. Vi kan välja att inte köpa hamburgare. Vi kan välja att inte beställa hemkörning via de som kör moped för att lämna mat utanför dörren. Vi kan istället planera matinköp och laga maten själva. Ta med mat till jobbet. Sitt ute och ät den medhavda lunchen tillsammans med arbetskamrater.

Amelia • Intressant att ingenting har hänt på 15 år! Backa bandet till 2009 och då är det 19-åriga Amelia som arbetar på Max. Snälla facket ni måste göra mer!!

Erika • Jobbade själv på Max under ett år. Värsta jag varit med om. Samma vittnesmål som i reportagen. Facket visste jag inte ens att de fanns. Hade brutal ångest när man framförallt jobbade kvällar och nätter- Hände att jag spydde innan ett nattpass för jag visste vad som väntade. Förstår inte hur våra chefer förväntade sig att vi snabbt skulle göra maten och leverera den. Det gick inte ihop när vi var max 3 som stängde och vi låg ute också vid en motorväg. SVT, tack att ni lyfter detta.

Helena • Min son jobbar på Burger King. Förstår ärligt talat inte hur han står ut. När man gång på gång får höra hur ett pass varit.. Brukar fråga om han tar upp problemet med tex underbemanningen ”det är ingen idé mamma”. Efterlyser också som andra här i chatten, facket kom igen vad gör ni??!

Lovisa • Jag är så glad och tacksam att ni tar upp detta! Jag är 20 år och arbetar på Max. Det kunde lika gärna ha varit mig ni intervjuade! För det är exakt samma problem hos oss! Jag är alltid slut efter ett nattpass. Vi är så vi behöver vara fler. Vill också säga vad modigt av Kim att öppet berätta. Kan tänka mig hur hans chefer kommer se på honom nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.