Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi måste vara mer på arbetsplatserna för att möta de unga inom snabbmatskedjorna, säger Peggy Nyholm på HRF. Hör mer om hur facket ser på arbetsmiljön för unga inom snabbmatsbranschen. Foto: Nick Strömgren/SVT

Facket om snabbmatsrestaurangerna: Önskar vi kunde göra fler arbetsmiljöbesök

Publicerad

Det finns få fackligt förtroendevalda inom snabbmatsbranschen, där många unga arbetar, enligt Hotell- och restaurangfacket. Samtidigt vittnar många som SVT Nyheter Stockholm pratat med om att det är svårt att få facklig hjälp.

– Har man en otrygg anställning, så är det inte alltid att man vågar gå med i facket. Sedan slutar många unga inom ett år, och det gör det svårare för oss, säger Peggy Nyholm på Hotell- och restaurangfacket.

Ett återkommande tema hos de unga som SVT Nyheter Stockholm intervjuat är att de inte vetat var de ska vända sig för att ta upp arbetsmiljöproblemen, till exempel underbemanningen eller att de blev inringda hela tiden, och att det kan vara svårt att säga nej till chefen.

Hotell- och restaurangfacket, HRF, bekräftar att det finns väldigt få fackligt förtroendevalda inom snabbmatsbranschen.

Hög personalomsättning

– Vi vet att många unga jobbar max ett, två år, sedan byter de eller lämnar branschen. Därför blir det svårt att genomföra förändringar på arbetet.

Hon betonar dock att de kan göra mer.

– I fjol gjorde vi drygt 1 300 besök inom restaurangbranschen. Närmare 350 av dem besöken var inom snabbmat. Vi önskar att vi kunde göra fler besök, så att de unga ser att vi finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.