Marsch på Hornsgatan för bättre förlossningsvård. Foto: SVT

Arga föräldrar på marsch

Uppdaterad
Publicerad

Idag tågade föräldrar och barnmorskor över hela landet i protest mot bristerna i förlossningsvården. I Stockholm ringlade ett långt tåg med mycket barnvagnar på Södermalm.

Hundratals föräldrar, blivande föräldrar och vårdpersonal tågade idag från Mariatorget till Medborgarplatsen för att visa vad de tycker om krisen i förlossningsvården.

LÄS MER: Förlossningen blev en mardröm för Malin

Förlossningskrisen i Stockholms län

– Vi ska ha barn i oktober så det känns jätteaktuellt, att det måste finnas platser, det måste finnas personal, säger Matilda Jansson som gick i tåget.

Matilda Jansson gick i demonstrationståget mot BB-kaos. Foto: SVT

Matilda Jansson tror att problemen beror på att politiker och andra ansvariga prioriterar fel.

Vad tycker du om att förlossningsvården sommar efter sommar har kris?

– Det är katastrof, så ska det inte behöva vara.

LÄS MER: Förlossningskrisen växer: Rekord i hänvisningar i sommar

Demonstrationen gick under parollen ”En arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset” och anordnades över hela landet idag Cissi Wallin och Emily Comeau Hellsin i samarbete med intresseorganisationen Födelsevrålet.

– Vi gör det för barnmorskorna, som har det fruktansvärt just nu och haft så väldigt länge. Men också för alla som är gravida nu, alla som vill bli gravida någon gång och alla som har varit gravida. Och för alla barn som kommer att födas, sade Emma Pettersson till SVT Nyheter Stockholm inför demonstrationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet