Arlanda miljardsatsar

Uppdaterad
Publicerad

Arlanda flygplats kommer att få ett lyft värt 13 miljarder kronor. Miljardsatsningen innebär fler pirer, fler utrikeslinjer och tiotusentals fler arbetstillfällen.

För några veckor sen kom Mark- och miljööverdomstolens dom som innebär att Arlanda inte behöver begränsa flygtrafiken till landningsbana tre. Tack vare miljödomen kan nu Arlanda istället öka flygtrafiken och göra investeringar värt 13 miljarder kronor.

”Vi måste bygga så fort det går”

– Det börjar bli fullt på Arlanda i pik och vi har flaskhalsar, därför måste vi börja bygga ut så fort det bara går, säger Kjell-Åke Westin som är flygplatsdirektör på Arlanda.

–Vi har sett att Arlanda har tappat konkurrenskraft med flygplatserna i Norden och har inte alls lika bra tillgänglighet som man hade en gång i tiden. Jag tror att det här är en stor dag för Stockholm men också viktiga investeringar för Sverige, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Tre nya pirer och effektivare för resenärerna

En ny pir ska byggas på terminal fem. Två nya pirer på terminal två. Säkerhetskontrollerna ska gå snabbare och bagagehanteringen effektivare. Satsningar görs också på flygplatsstaden Airport City, som ska växa samman med Märsta. Visionen är satsningen ska generera 50 000 arbetstillfällen i framtiden, vilket kan jämföras med dagens 20 000.

– Vi ska vara den som står för tillgängligheten till och från det här landet och ur ett internationellt perspektiv locka fler interkontinentala linjer. Vi öppnade sju stycken nya i fjol och vi har öppnat två stycken hittills i år, så det känns att vi är på god väg, säger Kjell-Åke Westin.

Är det här en satsning som innebär att Arlanda på sikt, ska kunna ta emot även Brommas resenärer?

– Det har ingenting med det att göra. Det här handlar om att uppdatera Arlanda som en internationell storflygplats. De här investeringarna måste göras om Sverige och Stockholm ska hänga med i konkurrensen, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Kjell-Åke Westin kan inte se att Brommas resenärer ska rymmas på Arlanda.  

– Där vill jag verkligen vara tydlig. Vi har fullt idag i pik. Både Bromma och vi är en pikflygplats. Flytta Bromma till Arlanda det går inte att göra så som det ser ut under en lång tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.