Till vänster syns det vinnande bidraget i ”Upp till tolv år”, bakat av Inez och Cosswa Anckarsvärd, och till höger syns Evelina Asps vinnande bidrag i ”Publikens pris” Foto: Arkitektur- och designcentrum Skeppsholmen

Årlig pepparkakstävling avgjord

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgjordes tävlingen med pepparkakshus på Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm. Publikens pris togs hem av studenten Evelina Asp från Stockholm, som deltog med sitt tredje pepparkakhus någonsin.

Årets tema var ”HEMligheter” och deltagarna uppmanades att ”med hjälp av pepparkaksdeg designa sina innersta hemligheter och hemliga boendeformer”.

Vinnaren av publikens pris, Evelina Asp, skrev såhär om sitt hus:

”Oavsett hur din fasad ser ut har vi alla våra hemligheter. Vissa hemligheter delar vi med andra. Vem vet vad som gömmer sig mellan husen, bland tinnar och torn, bakom varje dörr? Stig in i staden och upptäck.”

Vann en pepparkaksform

När SVT Nyheter Stockholm når Evelina Asp håller hon på att öppna sitt pris.

– Jag har fått ett diplom, en bricka med ett grafiskt tryck av ”plattan” (Sergels torg) och en pepparkaksform som ser ut som ett hus. Det var ju lite finurligt, säger hon.

Hade du räknat med att vinna?

– Nej, verkligen inte. Det var en stor positiv överraskning. Det är första gången jag deltar i tävlingen och det tredje pepparkakshuset jag någonsin byggt.

Åtta kilo deg

Evelina Asp berättar att hennes vinnande bidrag totalt krävde åtta kilo pepparkaksdeg.

– Jag skissade lite på papper för att se hur jag föreställde mig huset, men jag gjorde bara ritningar för grunden. Den måste tåla en del tyngd eftersom huset ska stå länge, så det var ett litet ingenjörsarbete.

Sysslar du med bakning till vardags?

– Nej, att baka är bara en hobby. Jag är student och är till sommaren klar med min kandidatexamen i ekonomi.

Flera vinnare utsedda

Förutom i ”Publikens pris” korades också vinnare i kategorierna ”Arkitekter, formgivare och bagare”, ”Upp till tolv år”, ”Alla andra som bakar” samt en webbtävling. Dessutom delade Eklund Stockholm New York ut ett specialpris.

Pepparkaksutställningen öppnade den första december. Årets upplaga är den 27:e i ordningen.

ALLA VINNARE

Publikens pris: Evelina Asp

Publikens pris, webbtävling: Föreskoleklassen Lönnen

Arkitekter, formgivare och bagare: Astrid Elander och Tova Björkquist

Upp till tolv år: Inez och Cosswa Anckarsvärd

Upp till tolv år, webbtävling:  Björngårdsskolans förskoleklass Eken

Alla andra som bakar: Jaquelin Broms

Alla andra som bakar, webbtävling: Iris, Daniel och Karin

Eklund Stockholm New York specialpris: Hedvig och Matilda Carlborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.