Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisen vill ha betald utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten vill ha betald polisutbildning, fler inriktningar och ett nytt lärosäte för att kunna öka polistätheten i landet. Det skriver myndigheten i en lista till regeringen.

Polistätheten i Sverige hör till de lägsta i EU. Regeringens mål är att nå en nivå som åtminstone motsvarar unionens genomsnitt och har därför bett Polismyndigheten att rada upp vad som behöver göras.

Underlaget, som överlämnats på fredagen, visar ett behov av både fler sökande och mer tillspetsad kompetens.

Förslag om basår för polisen

I den första punkten heter det att polisyrket blivit mer komplext och att alla poliser inte kan behärska allt. Myndigheten föreslår därför ett gemensamt basår för alla polisstudenter, följt av två års specialiserad utbildning inom antingen yttre verksamhet, utredning eller bekämpning av it-brottslighet.

Det föreslås även att utbildningen i någon form ska bli betald för att fler ska söka. Aspirantutbildningen föreslås utvecklas till en verksamhetsförlagd utbildning som ger 30 högskolepoäng.

Det finns också önskemål om ytterligare ett lärosäte, utöver de fem som redan finns, för att fler poliser ska kunna utbildas. Slutligen skriver myndigheten att det krävs särskilda åtgärder för att locka poliser från svårrekryterade områden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisstudenterna Linda Tholin och Emil Enckell delar med sig varför de tror unga inte söker sig till polisyrket idag – och vad som kan göra det mer attraktivt. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Polistäthet per invånare

Sverige har 209 poliser per 100 000 invånare. I Frankrike är motsvarande siffra 320, i Spanien 360 och i Tyskland 300.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.