Al-Azhar, muslimsk friskola i Vällingby i västra Stockholm. Foto: TT

Al-Azhar stiftelsens tidigare styrelse åtalas för grova ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer med kopplingar till Al-Azhar stiftelsen åtalas för trolöshet mot huvudman, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Personerna misstänks för att tagit 10 miljoner kronor av skolpengen till att starta bankverksamhet. Bland de åtalade finns stiftelsens grundare och tidigare rektor på stiftelsens skola.

Sju personer åtalas idag för grov trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrot. Fem av de åtalade är tidigare styrelseledamöter i Al-Azhar stiftelsen som driver friskoleverksamhet.

Stiftelsen är finansierad av skolpeng som skulle gå till att bedriva skolverksamhet med religiös profil. Men enligt åtalet har den tidigare styrelsen i stiftelsen fört ut sammanlagt 11 miljoner kronor från skolans verksamhet. Pengarna ska ha gått till ett bolag som den tidigare ordförande i stiftelsen ägde för att starta bankverksamhet.

– Min bedömning är att styrelsen genom att flytta ut pengarna från skolverksamheten till den externa bolagsgruppen har agerat i strid med stiftelsens ändamål som är att bedriva skolverksamhet, säger kammaråklagare Lisa Hermanrud vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Skolans rektor som också är grundare till stiftelsen och skolan sitter häktad sedan i höstas. Brottens ska ha begåtts under åren 2015 – 2018.

Samtliga förnekar brott

Den tidigare ordförande åtalas också bland annat för grovt penningtvättsbrott och misstänkts för att ha tagit emot 3,4 miljoner kronor, som ska ha kommit från en bolagsplundring i Göteborg. Enligt åtalet har drygt hälften av dessa pengarna slussats utomlands.

Han misstänks även för att ha sålt en tomträtt för 4 miljoner kronor utan att redovisa rätt köpeskilling.

Samtliga inblandade förnekar brott men kammaråklagare Lisa Hermanrud anser att bevisläget är gott.

– Att jag har väckt åtal idag tyder på att bevisläget är gott, säger kammaråklagare Lisa Hermanrud vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Foto: Ekobrottsmyndigheten

– Vi har förhört ett stort antal personer i utredningen. Vi har beslagtagit bokföring från stiftelsen och de mottagande företagen, som vi grundligt gått igenom. Vi har också tittat i datorer och telefoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.