Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vice chefsåklagare Anna Svedin om åtalet mot Adrianas misstänka mördare i klippet. Foto: Ali Lorestani/TT & Claudio Bresciani/TT

Tre personer åtalas för mord på 12-åriga Adriana

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen väcktes åtal efter den uppmärksammade skjutningen i Botkyrka 2020, då den 12-åriga flickan Adriana miste livet. Sex personer är misstänkta för flera grova brott, varav tre av dem åtalas för själva dödsskjutningen.

– Det känns som att äntligen får hon upprättelse, det är många som inte får det, säger Susanne Yakes, Adrianas mamma om åtalet.

Det var en natt i augusti 2020 som 12-åriga Adriana träffades av flera skott på en parkering vid en snabbmatsrestaurang i Norsborg i Botkyrka. Hon var ute med sin hund när hon sköts till döds.

– Det är en otroligt lång läkningsprocess. Vi befinner oss fortfarande i den, tomheten kommer alltid finnas, säger Susanne Yakes, Adrianas mamma.

Mordet på 12-åriga Adriana

Det befann sig flera unga män på platsen när skotten avlossades, vilka var de troliga måltavlorna enligt åklagaren.

Det började som en mordutredning mot en flicka men svällde till en enorm förundersökning om en våldsspiral av konflikter, brott och hämnd.

Sex personer åtalas för grova brott

Under fredagen väcktes åtal mot sex män, tre av dem misstänkta för mordet på Adriana.

– Det finns också en sjunde man. Han är häktad i utevaro och internationellt efterlyst såsom på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord. Han kommer alltså inte vara del av den här rättegången, säger vice chefsåklagare Anna Svedin, på presskonferensen.

Enligt åtalet har de tre mordmisstänkta männen, två i 30-årsåldern och en 24 år gammal, tillsammans med den mannen som är häktad i sin fråvaro, planerat flera mord i augusti 2022. De har använt använt falskskyltade bilar och krypterade telefoner och folk som har spanat åt dem för att lokalisera sina tilltänkta offer.

Natten 12-åriga Adriana dog planerade de att döda sju andra män. Enligt åtalet anlände de till brottsplatsen i en falskskyltad Audi. Från bilen sköt de med tre olika vapen, varav en automatkarbin Kalashnikov. Automatelden sköts ”urskillningslöst och svepande”. Två av skotten träffade Adriana.

Flera mordförsök

De tre mordmisstänkta åtalas dessutom för flera andra brott, bland annat förberedelse till mord, mordförsök, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grov misshandel. Två av de mordmisstänkta är i 30-årsåldern medan den tredje är 24 år gammal.

De övriga tre åtalas för försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Våldsamma hämndaktioner

Men ännu fler misstänks inblandade i vad åklagaren menar är en konflikt mellan kriminella grupperingar.

Redan i augusti åtalades nio personer för bland annat försök till mord i en utredning nära kopplad till mordet på Adriana. Två av personerna i det åtalet är två av de troliga måltavlorna när Adriana träffades. De är i sin tur åtalade för mordförsök efter en hämndaktion för beskjutningen i Norsborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som hände när 12-åriga Adriana mördades. Foto: SVT

Här är de sex åtalade:

En 24-årig man skriven i Stockholm:

Åtalas för mordet på 12-åriga Adriana. Utöver det åtalas han också för försök till mord, två fall av förberedelse till mord, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grov misshandel.

En 31-årig man boende i Sundbyberg:

Åtalas för mordet på Adriana, han åtalas också för grovt vapenbrott.

En 30-åring skriven i Huddinge:

Åtalas för mordet på Adriana. Han åtalas också för två fall av försök till mord, två fall av förberedelse till mord, grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

En 24-årig man från Stockholm:

Åtalas för skyddande av brottsling.

En 28-årig man hemmahörande i Järfälla:

Åtalas för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En 31-årig man boende i Järfälla:

Åtalas för grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet