Samtliga åtalade bedöms ha kopplingar till kriminella nätverk. Foto: STHLMNEWS/SVT/Grafik

Åtal väckt mot nio personer med kopplingar till sprängdåd

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har under torsdagen väckt åtal mot nio personer i Attunda tingsrätt som misstänks vara inblandade i olika sprängdåd i Stockholmsområdet tidigare i år.

– Måltavlorna i de här fallen har vart kopplade till Foxtrotnätverket, säger senior åklagare Alexandra Bittner till SVT.

De misstänkta männen är alla mellan 17 och 30 år gamla. Enligt Åklagarmyndighetens hemsida rör det sig om gängstrider.

Sprängningarna har skett i bland annat Akalla, Upplands Väsby och Bro. Research som SVT gjort om årets våldsdåd visar att adresserna för sprängningarna är knutna till Foxtrotnätverket.

Förutom att flera av de åtalade är misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse så beslagtog även polisen explosiva ämnen i samband med en husrannsakan i Kungsängen i januari i år. Två av de åtalade är även misstänkta för grovt olaga hot samt vapenbrott i Södertälje.

De misstänkta är kopplade till flera kriminella nätverk; Dalen, Bredäng och Fagersjö-Farsta yngre visar SVT Stockholms kartläggning av gängen i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.