Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De har 20 dagar på sig att försöka vända elevernas destruktiva beteende. Fredrik Nygren som är lärare på akutskolan har en tydlig strategi för att lyckas med uppdraget. Foto: SVT/Malin Benett Klarin

Skolakuten – här placeras våldsamma och stökiga elever

Uppdaterad
Publicerad

Det enda som vittnar om att det ligger en skola i hyreshuset i centrala Stockholm är en lapp på porten. Elever som placeras på Skolakuten är tillfälligt avstängda för att de betett sig våldsamt eller stört arbetsron.

– Ingen ska kunna söka upp eleverna när de är här, berättar Fredrik Nygren, som är lärare på Skolakuten.

Till Skolakuten kommer elever som inte får gå på sina ordinarie skolor. De har blivit tillfälligt avstängda för att de hotar tryggheten för andra elever och skolpersonal.

Idag finns det akutskolor i Stockholm och Göteborg, men regeringen vill att de ska finnas i fler städer och har avsatt 50 miljoner i nästa års budget för akutskolor. 

Ljudabsorberande väggar

I klassrummen hänger ljudabsorberande fyrkanter och det finns i princip bara bord och stolar. För att ge eleverna bra förutsättningar att lyckas med skolarbetet har allt som kan distrahera tagits bort.

– Jag gick in på andra klassers lektioner och skrek, så beskriver en av eleverna situationen på hemskolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det att bli placerad på Skolakuten? Vad hände på din vanliga skola innan du kom hit? Elevernas svar är inläsa av andra personer. Foto: SVT

Fakta akutskolor

Den tillfälliga placeringen på en akutskola är på max 20 dagar, vilket är maxgränsen för hur länge en elev enligt skollagen kan vara avstängd.

Idag finns det två Skolakuter i Stockholm. Den första öppnades 2013 och den andra 2018.  Det finns sex platser på vardera skola.  

Det är bara de kommunala grundskolorna som har möjlighet att placera elever på Skolakuten.

Det finns även akutskolor i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.