Om cookies på våra tjänster

Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här: Om cookies och personuppgifter

Foto: David Chipperfield Architects

Bakslag för kritiker av Nobel Center

Till och med kungen har klagat. Men länsstyrelsen i Stockholm tycker inte att detaljplanen för planerade Nobel Center på Blasieholmen är något att orda om och avslår alla överklaganden.

Den planerade placeringen av ett Nobelcenter på Blasieholmen, mitt emot slottet i centrala Stockholm, har väckt protester och lett till överklaganden av detaljplanen. Kritiken gäller såväl placeringen av den stora byggnaden samt det faktum att det skyddsklassade gamla Tullhuset måste rivas för att ge plats åt det nya.

Men nu avslår länsstyrelsen alla överklaganden, till stor glädje för de som står bakom Nobel Center, men ett rejält bakslag för de som vill stoppa bygget.

– Det är ett väldigt viktigt beslut för oss. Vi hade väntat oss att det skulle bli ett positivt beslut, men nu när det kom är det väldigt skönt, säger Susanne Lindh, vd för Nobelhuset AB, och fortsätter:

– Det innebär en trygghet när vi nu ska planera vidare. Vi är på väg att ge stockholmarna ett nytt intellektuellt vardagsrum.

En mindre ändring

”Beslutet innebär att detaljplanen fastställs”, skriver länsstyrelsen, med undantag för en mindre ändring som syftar till att skydda en befintlig arbetstunnel som ligger under staden. Schaktning, sprängning och borrning inte får göras inom utrymme för tunneln. Länsstyrelsens beslut kan dock överklagas till Mark- och miljödomstolen.

Motståndet har varit stort mot Nobel Center, över 300 överklaganden kom in till Förvaltningsrätten och Länsstyrelsen. Förvaltningsrätten har sedan tidigare avslagit alla överklaganden men trots ännu ett bakslag har motståndarna inte gett upp.

– Nej, nej, nej, långt i från, säger Hans-Christer Edborg, en av talespersonerna för gruppen Bevara Blasieholmen, och fortsätter:

– Vi tänker överklaga och jag är ganska övertygad om att vi vinner i Mark- och miljödomstolen. Det här är ju sista genuina hamnmiljön i Stockholm. Den har oerhört stor betydelse fortfarande för hamnverksamheten.

Inte rätt att överklaga

Men hur överklagandet ska gå till är osäkert.

– De har inte rätt att överklaga, påpekar Susanne Lindh, vd för Nobelhuset.

Detta framgår också av länsstyrelsens beslut. Bara så kallade sakägare – fastighetsägare, bostadsrättsinnehavare och liknande, som finns ”inom planområdet” eller som ”direkt gränsar till planområdet” har klagorätt när det gäller detaljplaner.

Eller som Susanne Lindh uttrycker det:

– Om du är berörd av en detaljplan, då har du rätt att överklaga, inte för att du allmänt tycker någonting.

Av alla klagande är det därför bara två grannfastigheter samt Nationalmuseum, företrätt av Statens fastighetsverk, som faktiskt har klagorätt i juridisk mening. Men dessa tre parters kritik mot en ny granne utgör inte tillräckliga skäl för att upphäva detaljplanen för Nobel Center, enligt länsstyrelsen

Klart tidigast år 2020

Många som protesterat mot bygget har sagt att de inte har något emot ett Nobelcenter i sig, men att de tycker Blasieholmen är fel plats. Det tycker Hans-Christer Edborg också.

– Jag kan inte förstå varför det ska vara på den här platsen. De har inget behov av vattnet eller kajerna och det är långt till de vetenskapliga institutionerna, säger han.

Susanne Lindh däremot hoppas nu att det första det första spadtaget kan tas om ett år – oavsett om länsstyrelsens beslut överklagas eller inte. Därmed skulle Nobel Center stå klart tidigast år 2020.

– Vi tror naturligtvis att det här kommer att gå igenom, säger Susanne Lindh.

Nobel Center

Visa

Nobel Center, det nya Nobelhuset på Blasieholmen i Stockholm, är tänkt att bli en samlande plats för allt som har med Nobelpriset att göra.

Byggstarten för huset, som får en fasad i stål och glas, var planerad till 2017 och huset skulle vara klart två år senare, men överklagandeprocessen gör tidsplanen oklar.

Enligt planerna kommer det nya Nobelcentret att kosta 1,2 miljarder kronor. Det blir 32 meter högt och 65 meter långt, med en yta på 11.850 kvadratmeter.

Nobelstiftelsens eget kapital får inte användas till att bekosta bygget. Byggnaden ska bekostas av privata donationer. Framtida verksamhet säkras av staten och Stockholms stad, i kombination med egna intäkter.

Bygget innebär att det gamla Tullhuset på Blasieholmen måste rivas. Huset, som stod klart 1876, ses som ett minnesmärke över den begynnande industrialismen i Sverige.

Många kända personer har uttryckt sitt stöd för bygget, bland andra tidigare Abba-medlemmen Björn Ulvaeus och den peruanske litteraturpristagaren Mario Vargas Llosa.

Källa: Nobelstiftelsen med flera

Relaterat

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobel Center

Mer i ämnet