I februari skedde en olycka vid Frösunda där ett tiotal bilar var inblandade. Bärgarna är ofta bland de första på plats. Foto: TT

Bärgarna slår larm om otrygg arbetsmiljö

Publicerad

Säkerheten för de som arbetar med bilbärgning måste bli bättre. Efter flera allvarliga olyckor säger bärgningspersonal att man kommer att behöva stänga av hela vägar i framtiden om bilisterna inte sänker farten.

Tisdagens händelse, där ett skyddsfordon blev påkört av en bil där föraren blev allvarligt skadad, är bara en av många olyckor som drabbat bärgningspersonal.

– Klimatet har blivit mycket tuffare för oss som jobbar på väg. Folk tar ingen hänsyn till oss längre, säger bärgaren Berra Silwing.

”Lätta på gasen och kör sakta förbi”

– Jag tror att folk upplever att vi jävlas med dem. Man kan tycka att vi stänger av för mycket och vi försöker hålla ner hastigheten. Jag tror att man upplever det som att vi överdriver, säger Håkan Sandell, operativ chef på Bilräddningskåren svenska AB.

I dag måste bärgningsbilarna alltid ha sällskap av ett TMA-fordon, som ska varna bilister och skydda arbetet på vägen. Ett krav från Arbetsmiljöverket som utökades till flera vägar så sent som i april.

– Vi köper ju varningsljus för hundratusentals kronor och skruvar på bärgningsbilarna, men det hjälper inte, folk släpper inte gasen i alla fall. Man måste få mer respekt för medtrafikanter. Lätta på gasen och kör sakta förbi när vi håller på. Det tar inte så lång stund, säger Berra Silwing.

Något drastiskt måste ske

Både han och Håkan Sandell från Bilräddningskåren svenska AB menar att det behövs en attitydförändring i trafiken.

– Polisen verkar inte ha resurser för att övervaka trafiken på samma sätt som förr. Det leder till att folk inte känner sig övervakade och kan ta större risker utan att åka fast, säger Håkan Sandell.

Bärgaren Berra Silwing ser oroligt på framtiden för sin yrkeskår. Han anser att något drastiskt måste ske för att förändra utvecklingen.

– Händer det inte något radikalt snart, måste vi stänga av vägarna även när vi bara hämtar motorfel och då kommer det att ta tid att åka genom Stockholm, säger Berra Silwing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.