Sarah Bigot tycker att det varit bra med amingsmottagning. Foto: SVT

Sarah fick kämpa för att få amningen att fungera

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Bigot är en av alla nyblivna mammor som stötte på problem när hon skulle börja amma sitt barn. För henne blev amningsmottagningen en räddning.

– I början var det kämpigt att amma. Jag kände mig ensam och min son skrek mycket, säger Sarah Bigot.

Sarah Bigot och henne son Ossian, tre månader, sökte hjälp på amningmottagningen Amsak på Södermalm i Stockholm. Amningsspecialisten Elisabeth Hjärtmyr hade hon träffat tidigare när Ossian bara var några veckor gammal.

– Det går bra med amningen nu, berättar hon för Elisabeth. Men ibland är Ossian ledsen när han äter och det verkar som han har ont, säger hon.

Amningsmottagningar läggs ner

I Stockholm ansvarar förlossningsvården för amningsrådgivning de sju första dagarna. Sedan kan mammor som har problem vända sig till amningsmottagningar på Sös och på Södertälje sjukhus. Det finns även två amningsmottagningar i Stockholms innerstad och en i Jordbro.

Nu ska amningshjälpen hamna närmare föräldrarna och bli mer lätttillgänglig. Region Stockholm har beslutat att amninghjälp ska bli ett vårduppdrag för BVC istället. Omkring 60 barnsjuksköterskor ska därför utbildas i amning vid Karolinska institutet.

Risk att specialkompetensen försvinner

Barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr har blandade känslor inför att amningsvården nu flyttar in på BVC istället.

– Det är bra att amningshjälpen kommer nära där föräldrar bor och att kunskap om amning når fler inom vården. Men om det här ska bli en bra reform måste amningskunskapen hinna spridas ordentligt. Det kommer ta många år och det riskerar att bli ett kunskapsglapp där konsekvensen kan bli att färre mammor väljer att amma, säger hon.

Amningsmottagningar i länet

Sex förlossningskliniker i länet har ansvar för amningsstöd upp till sju dagar efter förlossningen.

Särskilda amningsmottagningar finns på Södersjukhuset och på Södertälje sjukhus.

Det finns två amningsmottagningar som drivs i projektetform, Amsak på Östermalm/Södermalm och barnavårdscentralen i Rotebro där det finns en amningsmottagning som drivs av barnsjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.