Barnmorskebrist under februari

Uppdaterad
Publicerad
Förlossningsvården i Stockholm kommer att få det rejält kämpigt under februari. När många byter jobb samtidigt blir det en barnmorskebrist i skarven mellan arbetsplatserna.

I mars ska nya BB Sophia öppna, kliniken innebär efterlängtade och välbehövliga förlossningsplatser i Stockholms län, men barnmorskorna har inte blivit fler för det. Som vi berättade före jul har de flesta barnmorskor till den nya förlossningskliniken värvats från andra sjukhus i Stockholm. Det innebär inte bara att summan barnmorskor är konstant, utan också att i skiftet när cirka 80 av dem byter jobb samtidigt kommer det bli stor brist på barnmorskor i Stockholm i februari.

– Ja det kommer det att bli, säger Eva Nordlund, leg. barnmorska. Eva Nordlund är fackligt aktiv och en av initiativtagarna till Barnmorskeupproret, och menar att det kommer att saknas folk i förlossningsvården.

– Vi har ju en uppsägningstid som gör att det kommer att bli ett ganska stort hål sannolikt på barnmorskor någonstans i februari. Vi tror att vi kommer att hamna i en situation som under sommaren, under semestrarna. Vi är i och för sig vana vid att jobba med halv bemanning men det är ju ingen önskvärd situation, för den hade man kunnat planera för om man lyssnat på oss tidigare, och tänkt, säger Eva Nordlund.

ABC: Hur blir det för de som ska föda i februari?

– Ja, vi får väl ta färre kisspauser och äta lite mindre, precis som vanligt. Och försöka hålla uppe patientsäkerheten så långt det bara är möjligt, för det är det sista vi släpper taget om, säkerheten om våra kvinnor och deras barn.

Eva Nordlund tror inte att förlossningssituationen blir mycket bättre sedan när flyttkarusellen är över.

– Nej, det blir det inte, för det saknas fortfarande barnmorskor. Även hälso- och sjukvårdsförvaltningen har sagt att man tror att det kan bli en lång problematik runt det här. Man hade behövt utbilda väldigt snabbt många fler, säger Eva Nordlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorskebristen

Mer i ämnet