Barnmorskebristen fortsätter i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Börjar istället jobba på BB Sofia som slår upp portarna i mars. Därför måste det till fler utbildningsplatser för vårdspersonal – men också en långsiktig personalplan, menar socialdemokraterna.

Anna Holmberg har jobbat 20 år som barnmorska på Danderyds sjukhus. Hon är nästan ensam om att ha varit så länge på förlossningen. Många av kollegorna säger upp sig och går till andra kliniker, nu senast hela 27 barnmorskor, som fått anställning på nya BB Sofia.

– Vi kommer att tappa förlossningar till BB Sofia och inte ha samma höga förlossningsantal som vi har haft under åren tidigare. Vår förhoppning är att rekrytera så många att vi kan ha så många rum öppna som möjligt, säger Anna Holmberg, biträdande chefbarnmorska på Danderyds sjukhus.

”Måste till en långsiktig plan”

Socialdemokraterna menar att landstinget nu måste ta fram en långsiktig kompetensförsörjningsplan, alltså en personalplan, där den politiska ledningen tar ett helhetsansvar så att bemanningen på sjukhusen säkerställs, menar Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionsfinanslandstingsråd.

– Dels handlar det om att se över hela bemanningen och på kort sikt tillföra extra resurser och se till att vi har sjuksköterskor och undersköterskor på plats. På längre sikt innebär det att vi kan få ner kostnader som hög personalomsättning, sjukskrivningar och deltidsarbetande.

”Politiska grupparbeten inte lösningen”

– Det är jättebra att socialdemokraterna engagerar sig i personalpolitiken, men om man tror att politiska grupparbeten är lösningen, gör man det lätt för sig. Det krävs helt andra åtgärder. Vi satsar på ordentliga lönelyft för sjuksköterskor, på arbetsmiljö som ska fungera framöver och med stora investeringar som nya sjukhus, säger Anna Starbrink (FP), landstingsråd.

Anna Holmberg välkomnar visserligen den nya förlossningskliniken, men tror ändå inte att det medför fler förlossningsplatser i Stockholm, helt enkelt för att det saknas personal.

– Tyvärr tror vi att det blir samma antal förlossningsplatser som vi redan har. Klinikerna i övriga Stockholm har inte möjlighet att ha alla förlossningsrum öppna, säger Anna Holmberg, biträdande chefbarnmorska på Danderyds sjukhus.

”Behövs fler utbildningsplatser”

– Jag tänker att det framförallt har varit brist på långsiktig planering och sedan behöver vi även fler utbildningsplatser. Nu tillför regeringen det, men det kan komma att krävas ännu fler för att vi ska klara trycket framöver, menar Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionsfinanslandstingsråd.

– Det är klart att just nu när man rekryterar är det en besvärlig situation under en kort tid, men på lång sikt blir det strålande bra. Både för att vi utvecklar förlossningsvården, men också för kvinnoarbetsmarknaden i länet, avslutar Anna Starbrink (FP), landstingsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorskebristen

Mer i ämnet