Både personal och ledningen har beskrivit situationen med bristen på barnmorskor på Karolinska Huddinge som svår. Foto: SVT

Barnmorskeflykt på Karolinska Huddinge – avdelning måste stängas

Uppdaterad
Publicerad

En avdelning för BB och gravida kvinnor på Karolinska Huddinge stängs i dag vid lunch på grund av personalbrist. Ett trettiotal barnmorskor har sagt upp sig från förlossningen sedan årskiftet.

Salar stängs nu på en av två BB-avdelningar som även har antenatal-vårdplatser och det råder upprorsstämning bland personalen enligt uppgifter till SVT Nyheter Stockholm.

”Det stämmer att vi stänger en avdelning från och med idag men vi öppnar upp något fler platser på en annan BB-avdelning, men det kommer finnas färre platser totalt” skriver Karin Petterson, överläkare och sektionschef graviditet och förlossning Karolinska Universitetssjukhuset i ett mejl till SVT.

Avdelningarna kommer slås samman under obestämd tid och det kommer bli nio vårdplatser färre.

Arbetsmiljön har varit dålig under en längre tid, ytterligare barnmorskor ska ha sagt upp sig de senaste dagarna och flera personer som SVT pratat med anser att ledningen inte gör tillräckligt för att lösa situationen.

Antenatal betyder före födsel och där vårdas gravida kvinnor som behöver sjukhusvård före förlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.