Maria Wigbrant har valt att sluta på förlossningsavdelningen Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Barnmorskor flyr förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Danderyds förlossningsavdelning beskriver en kaotisk situation. Nu varnar både barnmorskor och skyddsombud att viktig kompetens förvinner när personal flyr förlossningsavdelningarna runt om i Stockholm.

Den hårda belastningen på Stockholms förlossningsavdelningar leder till att personal säger upp sig, det varnar både fackförbund och barnmorskor för. Barnmorskor beskriver en arbetsmiljö med extremt högt tempo och en känsla av uppgivenhet när man inte räcker till för den födande kvinnan.

– Man väljer att kliva av eftersom det är för högt tryck på förlossningen. Barnmorskor går till ungdomsmottagningar, mödravårdscentralerna eller byta inriktning helt och bli sjuksköterska igen, säger Dorieth Sone Zidaric, skyddsombud Vårdförbundet på Danderyds sjukhus.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Maria Wigbrant var barnmorska på Södra BB. Där var konceptet en sammanhållen vårdkedja. Kontroller, förlossning och eftervård skedde under samma tak. Men när avdelningen lades ner så var alternativet aldrig att stanna kvar inom förlossningen.

Flyttar till Norge

– Majoriteten av barnmorskorna som arbetade på Södra BB valde att lämna SÖS. Många blev långtidssjukskrivna, vi var många som valde att arbeta med en annan typ av vård eller arbete inom barnmoskeyrket. Jag fortsatte istället inom mödravård, några valde att gå till ungdomsmottagningar eller flytta till Norge där arbetsvillkoren ser annorlunda ut. Så ett enormt kompentent gäng blev spridda för vinden, säger Maria Wigbrant.

Camilla Särnholm jobbar fortfarande kvar inom förlossningen, men flera av hennes kollegor i Stockholmsområdet har valt att lämna yrket.

– Någonting måste verkligen hända, i längden är det här inte en hållbar situation, vare sig för personal eller patienter, säger hon.

Camilla Särnholm och Maria Wigbrant Foto: SVT

Problemen måste lösas nu

Hon menar att löftena om en ny förlossningsavdelning som ska öppna på St: Görans sjukhus runt 2019 eller 2020 ligger för långt fram i tiden.

– Jag vet inte om det är rimligt att problemet ska lösas två, tre år fram i tiden. Jag vet inte vilka barnmorskor som är kvar då, säger hon.

Samtidigt så beskriver båda två att de brinner för yrket och att det just är tack vare passionerade barnmorskor som gör att arbetet trots allt rullar runt.

– Vi står fortfarande utan tusentals förlossningsplatser. Det är bråttom att plocka fram de här, framför allt för personalen som fortfarande väljer att stanna kvar inom förlossningsvården, även fast de är trötta, arga och fortfarande gör jobbet som de ska, men på bekostnad av sin egen hälsa, säger Maria Wigbrant.

”En politisk fråga”

Tillbaka till Vårdförbundet.

– Vi väntar bara på åtgärder. Jag ser det faktiskt inte längre som en ledningsfråga, utan som en större politisk fråga, säger Dorieth Sone Zidaric, skyddsombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet