Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskorna berätta om framtiden och hur de inskrivna kvinnorna påverkats av den turbulenta situationen. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Barnmorskorna på Karolinska i Huddinge drar tillbaka sina uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

12 av 16 barnmorskor inom vårdformen Min barnmorska, som riktar sig till förlossningsrädda gravida, sa upp sig från Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Men nu har majoriteten av barnmorskorna dragit tillbaka sina uppsägningar.

Efter många möten är samtalen i hamn och vårdformen Min barnmorska, som riktar sig till gravida med förlossningsrädsla, kommer att fortsätta.

När projektet Min barnmorska gick över till att bli en vårdform så uppstod en tvist mellan barnmorskorna och ledningen på sjukhuset. Barnmorskorna tyckte att deras nya scheman slog sönder vårdmodellen, som går ut på att den gravida följs av samma team barnmorskor från inskrivning i mödravården till efterkontroll efter förlossningen.

Vårdformen blir kvar

Men nu står det alltså klart att vårdformen får vara kvar i samma tappning och majoriteten av barnmorskorna har dragit tillbaka sina uppsägningar.

– Vi har haft en bra och konstruktiv dialog och är väldigt glada att vi hittat lösningar som gör att nästan alla valt att jobba kvar på Karolinska inom Min barnmorska. Det här är goda och lugnande nyheter för konceptet sammanhållen vårdkedja på Karolinska men också för de gravida kvinnorna. Varje medarbetare är viktig och bidrar med oerhörd kompetens och erfarenhet, säger Heidi Stensmyren, temachef för Tema Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner.

Men måste man använda uppsägning som en metod för förändring? Hör barnmorskorna svara i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.