”Det har jobbats dubbelpass, extrapass och personalen har förskjutit sin arbetstid för att få schemat att gå ihop” skriver barnmorskorna om den pressade bemanningssituationen. Foto: Annizeth Åberg/SVT

87 barnmorskor kräver chefernas avgång: ”Vill ha en ledning som lyssnar”

Uppdaterad
Publicerad

Två högre chefer, verksamhets- och temachef, för förlossningen på Huddinge bör avgå skriver barnmorskorna i ett brev till sjukhusledningen.

”Vi vill ha en ledning som kommunicerar med oss, som lyssnar och som förstår verksamheten.”

87 barnmorskor har skrivit under brevet till ledningen på Karolinska. Bland annat nämns förslaget om att ta in psykologer i Auroraverksamheten för att möta förlossningsrädda som ett exempel på att ledningen inte förstår barnmorskornas arbete.

Förutom kravet på chefernas avgång följer en lång lista på förbättringar som de vill se, bland annat bättre arbetsmiljö, att få semestrar beviljade inom rimlig tid året om och möjligheter för barnmorskor att göra karriär på Karolinska. Dessutom vill de ha kvar vårdformen Min barnmorska, där 12 av 16 barnmorskor sagt upp sig på grund av ändrade arbetsvillkor.

Barnmorskorna som skrivit brevet varnar också för att patientsäkerheten kan vara hotad då dagens underbemanning på förlossningenskliniken kan försämras inom kort efter att så många sagt upp sig.

Under torsdagseftermiddagen kom beskedet från Karolinskas sjukhusdirektör om att en extern granskning ska genomföras av förlossningsvården.

Hör om varför barnmorskan Camilla Särnholm sagt upp sig i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskan Camilla Särnholm tror på vårdformen som funnits inom projektet ”Min barnmorska”, men nu har hon sagt upp sig. Hör varför i videon. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.