Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Oron sprider sig till alla yrkesgrupper, säger Karin Pettersson, överläkare på förlossningen på Karolinska. Hör vad hon tänker om att så många barnmorskor sagt upp sig. Foto: Annizeth Åberg/SVT

Efter barnmorskekrisen – Karolinska tvingas prioritera bort födande

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen på Karolinska i Huddinge och Solna måste nu prioritera de gravida med allvarliga sjukdomar, efter att ett drygt 30-tal barnmorskor sagt upp sig sedan årsskiftet. Födande med normala graviditeter skickas till andra förlossningskliniker.

– De som har så komplicerade graviditeter att de måste föda på Karolinska kommer vi värna om, säger Karin Pettersson, överläkare på förlossningen på Karolinska.

Regionen har regelbundna träffar för att se hur kapaciteten för att ta emot de födande är på de olika förlossningsklinikerna. Men förlossningen på Karolinska, både i Solna och Huddinge, är ensamma om att ta emot vissa komplicerade födslar. Det kan handla om födande som har hjärtsvikt eller HIV, de är också de enda som tar emot för tidigt födda innan vecka 28.

SVT Nyheter Stockholm har sökt Karolinska Universitetssjukhusets ledning för en kommentar.

Så här sa verksamhetschefen för förlossningen på Karolinska i en tidigare intervju:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen på barnmorskor på Karolinska i Huddinge har gjort att sjukhuset inte kan ta emot lika många födande som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.