Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Externa utredare ska nu titta på hur förlossningsverksamheten på Karolinska fungerar. Hör sjukhusdirektören Björn Zoëga svara på varför. Foto: TT

Efter barnmorskekrisen – Karolinska tillsätter extern granskning av förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens turbulens i förlossningsvården på Karolinska tillsätter sjukhuset nu en extern utredning. Teamet kommer bestå av en barnmorska och en läkare, som i dialog med medarbetare och chefer kommer titta på hur verksamheten fungerar.

Bland annat ska de analysera kompetensförsörjning, arbetsmiljö, kvalitet och organisation, enligt ett pressmeddelande. En handlingsplan för det fortsatta arbetet ska tas fram och ska vara klar i slutet av april.

Min barnmorska-vårdval blir kvar

Sjukhusdirektör Björn Zoëga säger till SVT Stockholm att de har som mål att ha kvar vårdvalet Min barnmorska. En ansökan har skickats in till hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som dock inte blivit godkänd än. SVT Stockholm har tidigare rapporterat om att flera barnmorskor inom vårdvalet sagt upp sig på grund av missnöje kring ändrade arbetsvillkor.

Så här säger Vårdförbundet om barnmorskekrisen på Karolinska:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det handlar om att upprätta förtroende och tillit mellan alla som jobbar där, säger Emma Jonsson. Hör Vårdförbundet om situationen på förlossningen. Foto: Annizeth Åberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.