Barnskötaren i Botkyrka åtalas för sexuella övergrepp mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen väcktes åtal mot den man som arbetat som barnskötare i Botkyrka kommun. Mannen misstänks för ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, tre fall av sexuellt ofredande, grovt barnpornografibrott och nio fall av kränkande fotografering. Enligt åtalet ska mannen ha begått brotten i sin tjänst på förskolan.

Det var i  slutet av januari som mannen häktades misstänkt för att ha begått en rad olika sexualbrott mot barn. Brotten ska ha ägt rum mellan 2014 fram till 2016 då mannen var anställd som barnskötare på en förskola i Botkyrka kommun.

Efter en omfattande utredning väcks nu åtal mot mannen.

– Utredningen innehåller ett omfattande material bestående av såväl nedladdade filmer och bilder, men även egenproducerat material, som vi kommit över via husrannsakan, säger assistentåklagare Anna Lapinska.

Mannen har erkänt brotten och rättegången kommer därmed framför allt att handla om huruvida brotten ska bedömas som grova eller ej.

– Jag har valt att rubricera det som grovt eftersom han har utnyttjat sin ställning som barnskötare, där han ansvarar för barnet och även beroende på målsägandens låga ålder, säger Anna Lapinska.

Datum för när rättegången inleds är ännu inte fastställt men den väntas starta inom två veckors tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.