BB Sophias personal nobbar landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Idag bjöd landstinget in BB Sophias personal på ett första rekryteringsmöte. Intresset var dock obefintligt, endast tre personer från BB Sophia dök upp.

– Intresset är inte särskilt stort, säger barnmorskan Susanne Fahlen på BB Sophia. Vi jobbar tills mitten på maj och sen har vi lön och är lediga tills mitten på augusti.

Nä, intresset för det rekryteringsmöte som landstinget bjöd in till på fredags eftermiddagen var minst sagt lågt. SVT Nyheter Stockholm var på plats och kunde konstatera att endast tre personer från personalen på BB Sophia dök upp till mötet.

– Det var ett fåtal som kom och det kan bero på flera olika saker. Jag tror att det viktigaste nu är att fokusera på att vi fortsätter att skapa förutsättningar för att kunna ha en dialog med personalen på BB Sophia, där vi får berätta att de är väldigt värdefulla och vi vet att de har en hög kompetens, säger Maria Englund, personaldirektör landstinget.

Stort tryck på BB i sommar

BB Sophia stänger i mitten på maj och tanken är att länets övriga förlossningsavdelningar i och med stängningen ska klara av en ökning på cirka 3.000 förlossningar per år.

För att klara detta behöver landstinget anställa ett sextiotal barnmorskor, ett fyrtiotal barnsjuksköterskor och utöver det även undersköterskor och barnläkare. All denna kompetens finns bland BB Sophias idag dryga 300 anställda.

– Personalen har en erfarenhet som vi är mycket måna om att få ta del av i den övriga verksamheten. Vi ser väldigt gärna att de vill komma och fortsätta driva utvecklingen inom förlossningsverksamheten i Stockholm, säger Maria Englund.

Barnmorskorna tappar intresset

Men enligt barnmorskan Susanne Fahlen är viljan att återgå till arbete inom landstingets förlossningsvård väldigt svalt hos i all fall de flesta av de åttio barnmorskorna.

– De flesta av oss med lång erfarenhet kommer från dessa stora förlossningskliniker och vill inte tillbaka dit. Det handlar inte om lön utan om arbetssätt och syn på förlossningsvården. Vi vill inte in i den stress och oro som den typen av arbetsplatser idag representerar för både personalen och den födande kvinnan, säger Susanne Fahlen barnmorska på BB Sophia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet