Region Stockholm håller pressträff Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Behovet av sjukvård ökar

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdsbehovet i Stockholm ökar dag för dag och mörkare tider väntar, säger finansregionråd Irene Svenonius (M) när hon besöker Älvsjömässan.
– Jag vill vädja till alla om hjälp. Socialstyrelsen kan nu prioritera Stockholms län när vi nu väntar en topp i coronasmittan.

Inom en vecka kan patienter behöva vårdas på fältsjukhuset som på kort tid satts upp i Älvsjömässan.

-Vi ser ingen avmattning av ökningstakten, snarare tvärtom, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Fältsjukhuset kommer till en början att ha 10 intensivvårdsplatser och 140 vårdplatser, som kan skalas upp till 600, enligt Björn Eriksson.

På tio dagar har Region Stockholm dubblat intensivvårdskapaciteten och det finns i dagsläget lediga sängar, men vårdbehovet kommer att öka.

”Stormen tilltar i styrka”

-Vi kan konstatera just nu att stormen tilltar i styrka. Trenden är mycket tydlig och den är att behovet av vård ökar snabbt dag för dag.

Fortsatt ligger vården steget före viruset, säger Björn Eriksson.

-Just nu finns ledig plats på grund av att vi har expanderat så mycket.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) är orolig för situationen.

-Jag vill vädja till alla om hjälp. Socialstyrelsen kan nu prioritera Stockholms län när vi nu väntar en topp i coronasmittan. Vi i Stockholm kommer att ställa upp för andra regioner när vi har passerat toppen, då ska vi försöka hjälpa till med skyddsutrustning och personal där vi kan.

Enligt den senaste rapporten från Region Stockholm har 1 657 personer konstaterats smittade i Stockholm, och 68 personer bekräftade med covid-19 har avlidit.

”Vi ska stanna här”

Irene Svenonius betonar också att alla måste ta sitt ansvar, bland annat genom att stanna hemma. Hon är mycket tydlig i att ingen bör ut och resa i påsk. Hör mer i videon nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet