Visa alla (4)

Bensinupproret och klimatkämpar demonstrerade i Stockholm

Publicerad

Under fredagen hölls två demonstrationer i centrala Stockholm. På Mynttorget arrangerades den globala strejken ”Skolstrejk för klimatet”, 700 meter bort, på Sergels Torg, samlades demonstranter från den nystartade paraplyorganisationen ”Uppror”, där Bensinupproret 2.0 ingår.
– Det är många som kommer in idag från landet och jag hoppas ändå på en stark uppslutning, säger Peder Blohm Bokenhielm som arrangerar den sistnämnda.

Bensinupproret 2.0 har valt att inkludera fler grupper som vill rikta sitt missnöje mot regeringen, när de under fredagen demonstrerade på Stockholms gator. I den nya paraplyorganisationen ”Uppror” ingår Inlandsupproret, Sjuksköterskeupproret, Försäkringskassanupproret, Din framtida pension och Folkets röst.

Sammanlagt fanns ett 1 000-tal personer på plats med gula västar och plakat.

Skolstrejken samlar historiskt sett fler

700 meter bort, på Mynttorget, samlades en helt annat grupp demonstrerat för en fossilfri framtid. Gruppen tågade sedan mot Medborgarplatsen.

Klimatdemonstration på Medborgarplatsen, Södermalm. Foto: Lisa Liljefors

Skolstrejken har tidigare gånger samlat tusentals barn och ungdomar på Stockholms gator. Rörelsen är global och anledningen till uppslutningen den här gången är Global Week For Future, den globala veckan för framtiden, med Greta Thunberg i spetsen. Veckan avslutas med en skolstrejk nästa fredag under parollen #FridaysForFuture.

Bensinkostnad inte relevant för stockholmare

Bensinupproret 2.0 har tidigare haft svårt att samla anhängare på Stockholms gator. Senaste gången samlades bara ett par hundra personer av de runt 600 000 medlemmarna som följer sidan på Facebook.

Manifestation på Sergels torg under fredagen Foto: Lisa Liljefors

– Det här berör inte stockholmare lika mycket. Här finns en kollektivtrafik som är oslagbar, men det är många som kommer in idag från landet och jag hoppas ändå på en stark uppslutning, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer