Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kritiken från Nacka kommun, och hur Stockholms stad försvarar sig, i videon. Foto: Susanna Forssblad/SVT

Busschock: Nacka- och Värmdöbussarna flyttas – hundratals meter från Slussen

Uppdaterad
Publicerad

Förseningar i Slussenbygget gör att bussterminalen för Värmdö- och Nackabussarna måste flyttas till Stadsgårdskajen, flera hundra meter bort.

– Det är arrogant mot Nacka- och Värmdöborna, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Nackabussarna stannar för närvarande på Stadsgården intill Slussen. Så skulle det vara tills den nya terminalen i Katarinaberget är klar. Men bygget i Katarinaberget är försenat och platsen där den tillfälliga terminalen ligger måste användas till annat. Terminalen flyttas i juni 2024.

”Fick veta det via media förra veckan”

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, är kritisk till att han fick kunskap om flyttplanerna först förra veckan, när Svenska Dagbladet berättade om dessa. Anders Österberg (S), ordförande i Stockholms stads exploateringsnämnd, tycker att Nacka kommun fått tillräcklig information.

Nacka och Värmdö kommun ligger öster om Slussen och Stockholm. I princip all kollektivtrafik från Nacka och Värmdö in mot staden går till Slussen. I kommunerna finns sammanlagt cirka 150 000 invånare.

Hör ordkriget mellan Mats Gerdau och Anders Österberg i klippet ovan.

Nya avståndet oklart

Enligt Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, är det 600 meter mellan den gamla och den nya terminalen. Men enligt Stockholms stad kommer den sträcka som en resenär kommer behöva gå mellan buss och tunnelbana förlängas med endast 250-500 meter. SVT har gjort mätningar via Google Maps som tyder på att det extra avståndet kan bli 300-500 meter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.