– Vi får både blommor och choklad från besökare som är tacksamma för att vi har öppet, säger Elin Thambert på Hornstulls bibliotek. Foto: Pia Heick/SVT

Biblioteken samhällsbärande under pandemin

Publicerad

Biblioteken måste fortsätta att vara öppna eftersom de har en samhällsbärande funktion under pandemin. Det säger huvudskyddsombudet för Stockholms stads bibliotek. Hör mer i videon som är inspelad på Hornstulls bibliotek.

På Hornstulls bibliotek har verksamheten coronaskyddats så mycket det går. Utlåningsdisken har plexiglas, datorerna har glesats ut och en speciell besöksvärd har anställts för att se till att det inte blir för trångt i lokalerna.

– Våra besökare ska känna sig välkomna trots att vi håller på restriktionerna, säger Mikael Engström som är bibliotekarie och huvudskyddsombud för de runt 40 bibliotek som finns i Stockholm.

Corona i Stockholm
Biblioteksvärden Donates Mussie ser till att max tio besökare är på plats samtidigt. Foto: Pia Heick/SVT

Oro för smitta

Många som jobbar på biblioteken känner sig oroliga över att bli coronasmittade. Därför ska det utredas om personalen ska få munskydd och visir.

– Visst finns det oro, men varje dag möter vi också besökare som tackar oss för att vi har öppet, säger Mikael Engström.

Mikael Engström och den övriga bibliotekspersonalen hjälps åt att sprita alla tangentbord. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet