Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stort intresse att lära sig mer om bin och biodling. Foto: SVT

Stort intresse att bli biodlare: ”Det känns som man hjälper till med pollineringen”

Publicerad

Sällan har intresset för biodling varit så stort som nu. Kurser blir fulltecknade och det är kö för att komma med. SVT Stockholm fick följa med på en nybörjarkurs i biodling av stadsbin på Södermalm i Stockholm.

Ett 15-tal kursdeltagare står samlade runt bikupan på Katarina kyrkogård på Södermalm i Stockholm. De sätter på sig bi-slöjor för att inte bli stuckna av de surrande bina och kursledaren Lars Myrthner öppnar försiktigt kupan och drar upp en ram med bin på. Deltagarna får lära sig hur de kan se om bin drabbats av det fruktade Varroakvalstret, en parasit som i värsta fall kan döda bina. Efter att ha utfört diverse kontroller tillsammans med deltagarna konstaterar han att kupan är frisk.

Makarna Svendsen har länge funderat på att skaffa sig en bikupa på tomten. Men först ville de pröva på biodling.

– Bin är fascinerande insekter, framförallt hur de kommunicerar med varandra och lever i sina bisamhällen. Det var det som lockade mig att gå kursen, säger Tommy Svendsen som är deltagare i nybörjarcirkeln.

– Det känns jättebra om man kan hjälpa till att få fler bin och så kan man ju få honung också, säger Eva Svendssen, deltagare i nybörjarcirkeln.

Målsättningen är att deltagarna efter en genomförd nybörjarkurs ska känna sig trygga att skaffa bin och sköta om dem. Men det är en heltidssyssla och bina behöver skötas året runt, förklarar Lars Myrthner.

Allt fler vill blir biodlare

Uppskattningsvis finns omkring 15 000 biodlare i Sverige. På Sveriges Biodlares Riksförbund har antalet medlemmar ökat rejält, på tio år har medlemsantalet ökat från cirka 8 000 medlemmar tills idag då antalet är cirka 14 000.

– Antalet nya medlemmar har fördubblats de senaste åren. Förra året ansökte cirka 1000 personer om att bli nya medlemmar, säger Mia Karlsvärd, kommunikatör på Biodlares Riksförbund.

Biodlarna samarbetar med flera av studieförbunden runt om i landet och intresset verkar vara rekordstort säger hon. Nybörjarkurser blir snabbt fulltecknade och det är kö för att komma med.

Varför har bin blivit så populära?

På måndag, den 20 maj är det Internationella världsbidagen, och att allt fler intresserar sig för biodling tror Mia Karlsvärd beror på att det finns ett större miljöintresse generellt i samhället och att det talats mycket om bidöden.

– Det kan det bero på att allt fler förstått hur viktigt biets roll som pollinatör är, och att många känner att de vill försöka hjälpa till, säger Mia Karlsvärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer