Från Facebooksidan Kristdemokraterna Lidingö Foto: SVT/skärmdump

Ville bekämpa slöseriet med skattepengar – nu styr hon kritiserade Apotekstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Apotekstjänst får kritik från många håll för sin hantering av leveranserna till sjukvården i fem regioner. Bolaget, som varit i blåsväder flera gånger, styrs i dag av styrelseordföranden Cecilia Versteegh. Hon kandiderade för ett år sedan till en plats i kommunfullmäktige på Lidingö – för att bekämpa slöseri med skattemedel.

Företaget Apotekstjänst ingår i Bonver-koncernen vars historia inleddes med att grundarna Gerard och Cecilia Versteegh började hyra ut film på en bensinmack på Strandvägen i Stockholm 1983.

Bolaget blev stort inom videodistribution och fick besök av kungaparet. Expressen avslöjade 2003 att personalen fått ägna en och en halv vecka åt att gömma undan 72 pallar med 43 000 porrfilmer inför besöket.

– Porrfilmerna blir en allt mindre del av vår verksamhet, förklarade Gerard Versteegh för tidningen.

Bonver skapade tidigt videotjänster på nätet och blev engagerade i debatten om olaglig fildelning och den nya Ipred-lagen.

Kaos kring förra vårduppdraget

Tio år efter kungabesöket fick man sina första kontrakt inom vården: för distribution av dosfördelade läkemedel.

Det var ett uppdrag som snart ledde till rubriker som påminner om dagens: försändelser försenades och förväxlades, läkare beskrev det som extremt allvarligt medan Gerard Versteegh tillbakavisade kritiken.

– Det är klart att vi gjort ett och annat fel. Men i princip har vi inga stora kvalitetsproblem, sa han till SVT.

Efter att Apotekstjänsts vd i fredags lämnade sin post leder styrelsen nu det operativa arbetet. Cecilia Versteegh är bolagets ordförande och förde också huvuddelen av dess talan vid gårdagens krismöte i Uppsala.

Ville bekämpa slöseri

Hon kandiderade i fjolårets val till en plats i kommunfullmäktige på Lidingö, på plats 18 på Kristdemokraternas lista. I en intervju på partiets Facebooksida fick hon svara på vilka frågor hon brinner mest för.

– Att det inte slösas med skattemedel och att politiken arbetar långsiktigt för sina medborgare, med stor integritet.

SVT har frågat Cecilia Versteegh via Apotekstjänst, om hon anser att det som nu hänt med inställda operationer utgör ett slöseri med skattemedel. Vi får bara ett skriftligt svar från företaget, via den inhyrda talespersonen Eric Aronson:

”Självklart beklagar vi att patienter har blivit lidande och jobbar dygnet runt för att förse sjukhusen med det de behöver. Vi har och hanterar beställningar från sjukhusen via Varuförsörjningen till oss och allt vårt fokus är att få det att fungera så snart som möjligt.”

Historien om porrensningen har i veckan uppmärksammats av satirprogrammet Svenska nyheter och Cecilia Versteeghs uttalande av nättidningen Aktuellt Fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.