Apotekstjänsts vd, Tomas Hilmo, lämnar gårdagens möte med politiker i varuförsörjningsnämnden angående bristen på sjukvårdsmaterial i Region Uppsala. Foto: Marko Säävälä / TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

SVT avslöjar: Apotekstjänsts vd slutade redan i helgen – ”Då har de farit med osanning”

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet att Apotekstjänsts vd avgått – några timmar efter att han mött Varuförsörjningsnämnden för ett krismöte i Uppsala. Men när han klev in i rummet var han inte vd. Dokument från Bolagsverket visar att han meddelade sin avgång redan natten mot lördag.
– Då har de farit med osanning, reagerar nämndens ordförande.

SVT har tagit del av den anmälan som Apotekstjänsts tidigare vd Tomas Hilmo gjort till Bolagsverket, där han anmäler att han avgår både som vd och styrelsledamot.

Tidpunkten är 1.29 den 19 oktober – alltså natten mellan fredag och lördag.

Redan den 19 oktober, i lördags, meddelade Tomas Hilmo att han avgick. Foto: SVT/skärmdump
Handlingarna från Bolagsverket visar att tidpunkten är natten mellan fredag och lördag. Foto: SVT/skärmdump

Varuförsörjningsnämndens ordförande Behcet Barsom (KD) säger till SVT att de kallade bolagets vd och förutsatte att Hilmo var det när han kom till gårdagens möte.

– Annars borde de ha berättat det för oss. Vi hade kallat vd.

Överraskar ordföranden

Vid mötet deltog bland annat styrelsens ordförande Cecilia Versteegh, som enligt Barsom var den som talade mest från bolaget.

För Behcet Barsom kommer det som en överraskning att Hilmo meddelat Bolagsverket sin avgång mer än två dygn tidigare.

– Då har de farit med osanning.

Apotekstjänsts inhyrda talesperson Eric Aronson säger att han inte har någon information om saken. Han vill inte heller svara på när han själv fick information om avgången.

Uppdatering: Efter SVT:s publicering bekräftar nu Apotekstjänst att Tomas Hilmo klev av uppdraget redan i fredags. Bolaget skriver på sin hemsida:

”Apotekstjänst tidigare Vd Tomas Hilmo valde i fredags att kliva av uppdraget som VD med anledning att han upplevde en mycket hård arbetsbelastning och att han ville koncentrera sig på andra arbetsuppgifter inom dosdispensering – Apotekstjänst läkemedelsverksamhet. Styrelsen fick besked om detta under veckoslutet och ville ha en ordnad hantering av ärendet. Man satte därför upp en kommunikationsplan gällande Tomas Hilmos avgång, där man först skulle informera Apotekstjänsts personal under måndagen och sedan övriga parter, inklusive Varuförsörjningen och Varuförsörjningsnämnden. Apotekstjänst meddelade dock Varuförsörjningen i söndags och till Varuförsörjningsnämnden under mötet på måndagen om att Tomas Hilmo nu skulle övergå till att fokusera på Apotekstjänsts läkemedelsverksamhet. Tillsvidare är det hela styrelsen som är operativ.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet