Byggnadsarbetare i Norra Djurgårdsstaden. Foto: TT

Bostadsbyggandet i Stockholm backar

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet i Stockholm kommer minska med 30 procent under de kommande åren, det spår Sveriges Byggindustrier i sin senaste konjunkturprognos.

– Det beror på de kreditrestriktioner som kommit, säger Kristin Andersson, regionchef Sveriges Byggindustrier.

Under 2017 påbörjades 63 000 bostadsprojekt i landet och prognosen för kommande år landar på 39 500 påbörjade bostäder. Det innebär en kraftig minskning på 40 procent totalt sett i landet. Sveriges Byggindustrier spår att bara i Stockholm kommer bostadsbyggandet minska med 30 procent.

De utökade amorteringskraven uppges ligga bakom nedgången.

– Det har blivit allt svårare för förstagångsköpare att komma in på marknaden och köpa en bostad. Det har gjort att efterfrågan minskar, säger Kristin Andersson, regionchef Sveriges Byggindustrier.

Vad måste göras för att öka byggandet igen?

– Vi ser gärna att man ser över och lättar på de hårdare kreditrestriktionerna. Unga idag har inte försämrad ekonomi, det har bara blivit svårare att finansiera sin bostad. Istället betalar man dyrt för ett andrahandskontrakt.

Konjunkturrapporten visar också initialt att antalet hyresrätter ökar.

– Vi har sett att antalet byggstarter på hyresrätter har ökat något under året. Den trenden kan komma att hålla i sig när de projekten har varit lättare att starta än nybyggnationer på bostadsrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.