Stockholms tingsrätt ger kebabrestaurangen Midan rätt. Foto: SVT

Bostadsrättsföreningen förlorar kebabbråket – Midan blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den infekterade konflikten på Hornsbergs strand i Stockholm har nu avgjorts.

Bostadsrättsföreningen Välbehaget som ville få bort kebabrestaurangen Midan från sina lokaler förlorar i rätten och tvingas betala drygt 500 000 kronor i rättegångskostnader.

– Det är en fantastisk lättnad, säger restaurangägaren Sam Shoubaki.

I september lämnade bostadsrättsföreningen Välbehaget in en stämningsansökan gällande klagomål om oväsen och nedskräpning från restaurangen.

Målet togs upp i Stockholms tingsrätt som nu har beslutat att Midan får fortsätta driva sin restaurang på Kungsholmen. Dessutom ska Välbehaget betala restaurangens rättegångskostnader om 566 586 kronor.

– Det här är först och främst en fantastisk lättnad. Vi har gjort rätt för oss från dag ett och det är skönt att få det bekräftat, säger Sam Shoubaki.

”Kommer fortsätta sträcka ut handen”

Domstolen anser att restaurangens ägare agerat inom ramen för sitt hyresavtal och under de förutsättningar som erbjudits, och att Välbehaget inte kunnat visa att det förekommit sådana störningar att det motiverar en uppsägning av hyresavtalet.

”Att en restaurang för med sig ljud i samband med tillredning, servering, diskning, städning och leveranser får enligt tingsrättens bedömning anses utgöra en naturlig del av en sådan verksamhet”, står det i domen.

Sam Shoubaki hoppas att domen kan leda till ett nytt och förbättrat samarbete med föreningen.

– Vi har sträckt ut handen flera gånger och kommer att fortsätta att göra det. Vi hoppas att de kan smälta detta och inse att en bra väg är att ta upp problem direkt med oss så att vi kan hitta vägar att lösa dem tillsammans, säger han.

Konflikten mellan Midan och Välbehaget

Midan slog upp portarna i april 2019 och den uppmärksammade konflikten tog fart när Välbehaget valde att säga upp kontraktet och motiverade beslutet med att restaurangen störde de boende och att gästerna skräpade ner på gatan.

Enligt föreningen har ”metalliska ljud från serveringen” och ”åskliknande rulljud från vagnar och palldragare” orsakat vibrationer i resten av fastigeten. 

Restaurangägarna å andra sidan hävdar att man gått bostadsrättsföreningen till mötes och åtgärdat problemen. Både grannar och kunder har visat sitt stöd för Midan och bland annat anordnades en manifestation för att stötta restaurangen i oktober förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.