Ebba Östlin (S) kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, anser att polisens lista är stigmatiserande. Foto: TT/SVT

Botkyrkapolitiker kritisk mot polislista över utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några år tillbaka för polisen upp stadsdelar med stora problem på en särskild lista, och sätter därefter in extra resurser i området. Men kommunpolitiker kan inte påverka polisens bedömning och nu riktar bland annat Botkyrka kritik mot att listan finns är offentlig.

23 bostadsområden i Sverige finns just nu med på polisens lista över särskilt utsatta områden. Sex av dem finns i Stockholms län och ett av dessa är Hallunda/Norsborg.

Enligt Dagens Nyheter har flera kommuner kritiserat listan och nu stämmer även Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka in i kritiken.

– Ja, den är stigmatiserande. Vem vill bo i ett utsatt område, frågar sig Ebba Östlin (S).

Kritiken från kommunalt håll mot listan kan ge resultat. Den senaste versionen av listan kan hållas hemlig, uppger källor för tidningen.

Vänt utvecklingen

Hallunda/Norsborg har funnits med på listan sedan 2016, då hade området bland annat en öppet förekommande droghandel.

Nu har situationen förbättrats, och en förklaring är just att polisen dirigerat mer resurser till området i samband med klassningen som särskilt utsatt område.

Stockholms stad med flera områden på listan har satt upp som mål att de inte ska finnas kvar där senast 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.