Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Daniel Mohlin, manager på företaget Inurba Mobility, svara på frågor om elcyklarna som stoppas akut efter larmen om brandrisk. Foto: Sanna Lüning/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brandfarliga hyrcyklar stoppas i Stockholm – ”Det är jätteallvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads drygt 1 000 eldrivna hyrcyklar stoppas med omedelbar verkan. Anledningen är att batterierna riskerar att börja brinna, skriver Svenska Dagbladet som granskat kommunens hyrcykelsystem.

– Man har kunnat konstatera att det beror på ett tekniskt fel som är kopplat till kylan. Det går inte att utesluta risken att det kan drabba fler cyklar, därför stoppas systemet och bolaget plockar in cyklarna för att försöka åtgärda det här, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) till tidningen.

SvD:s granskning visar att över hälften av hyrcyklarna har hyrts ut trots olika kända skador. Anonyma anställda på bolaget Inurba, som sköter driften på uppdrag av kommunen, har slagit larm till tidningen om livsfara för cyklisterna.

Lars Strömgren hoppas att Inurba ska ha åtgärdat felet innan årsskiftet.

– För oss är det helt oacceptabelt att det ska stå cyklar ute på Stockholms gator som utgör en brandfara.

– Vi arbetar så snabbt som möjligt för att systemet åter ska bli tillgängligt, säger Daniel Mohlin, Nordenchef  för Inurba Mobility, i ett mejl till användarna.

Stockholms stad har tidigare hotat säga upp avtal med hyrcykelbolaget. Såhär sa förra trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) i augusti:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikborgarrådet förklara varför Stockholms stad kan säga upp avtalet med hyrcykelbolaget. Företaget svarar även på kritiken. Foto: Ann Sehlin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.