Foto: Annika Af Klercker / TT

Brett deltagande i Stockholm Pride

Publicerad

Foskare undersöker vad Prideparaden betyder för deltagarna och vilka dem medverkande är.

Sociologer vid Göteborgs Universitet söker svar på vad Prideparaden betyder för paraddeltagarna. I sin senaste studie har forskarna Abby Peterson, Mattias Wahlström och Magnus Wennerhag analyserat de enkäter som de tillsammans med europeiska kollegor har delat ut till deltagare i paraden runt om i Europa. Länder som ingått i enkäten är Sverige, England, Nederländerna, Italien, Polen, Schweiz och Tjeckien.

Brett deltagande i Stockholm Pride

Undersökningen visar att i Sverige är andel deltagare som inte är HBTQ-personer ovanligt högt. 41 % som deltog i Paraden Stockholm Pride år 2014 var icke-HBTQ-personer, jämfört med London Pride som 2012 hade 15 %.

– Man kan se det som ett uttryck för att arrangörerna för Stockholm Pride värdesätter ett brett deltagande i paraden, men det visar samtidigt på det stora engagemang som finns inför HBTQ-frågor bland många medborgare, säger Magnus Wennerhag.

Mer än bara en fest

1969 skedde ett brutalt polistillslag mot baren Stonewall Inn i New York, ett av få uteställen i staden där öppet homosexuella och transpersoner var välkomna. Då arrangerades de första Prideparaderna för att minnas den politiska händelsen. Men i dagsläget firas paraden på ett annat sätt, men att Pride skulle ha utvecklats till en opolitisk fest får dock inget stöd i undersökningen.

– Visst är det en del som säger att de bara deltar för att fira och ha roligt, men det är oftast fler som uttrycker att de är där för att protestera eller uttrycka sina åsikter. Uttalat politiska motiv tycks dock i allmänhet vara något mindre vanliga i de länder där man i hög grad gjort sig av med lagstiftning som missgynnar HBTQ-personer och där motståndet mot livsstilar som avviker från den heterosexuella normen är svagt, säger Mattias Wahlström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet