It-problem på Karolinska i Solna. Foto: Jessica Gow/TT

Brister i it-systemet på Karolinska – forskargrupper kan inte flytta in

Uppdaterad
Publicerad

Forskargrupper på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet skulle ha flyttat till nya lokaler i Solna i januari 2018. Men nu stoppas planerna för att inte påverka nätverket på Nya Karolinska sjukhuset.

– Vi inte kan utesluta att nätverket i sjukhusbyggnaden, och därmed vårdverksamheten, påverkas vid en inflytt, skriver Anders Jönebratt, it-direktör på Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

I november gick Nya Karolinska sjukhuset i Solna upp i stabsläge efter att it-systemet låg nere. Enligt källor till SVT så fungerade inte röntgensystemet, larmen fungerade ibland och journalsystemet fungerade sådär. Nu har programledningen och sjukhusledningen beslutat att skjuta upp flytten av forskargruppen på grund av att nätverket i forskningsbyggnaden riskerar att påverka nätet i de redan driftsatta byggnaderna. Något som skulle kunna vara en fara för patientsäkerheten.

”Kan inte flytta om det inte är patientsäkert”

– Det är oerhört tråkigt att vi inte kan genomföra flytten för forskargrupperna i januari. Många har lagt väldigt mycket arbete på att förbereda både driftsättning, flytt och olika projekt som ska starta upp när man flyttat över, säger Stanley Holsteiner, programchef för NKS.

Nu jobbar Karolinska universitetsjukhuset med att hitta en lösning på problemen och när flytten istället kommer att ske är inte beslutat.

– Patientsäkerheten måste alltid gå först och det är mot den vi utvärderar vår flyttplanering. Är det inte patientsäkert så kan vi inte flytta in. Nu ska vi så snabbt som möjligt identifiera åtgärder och sätta en ny tidplan för forskarnas inflytt i det nya huset, säger Stanley Holsteiner.

Irene Svenonius (M) vänder sig till it-företaget

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) har tidigare skrivit till högsta chefen på HP Entreprise, företaget som står bakom it-systemet, för att säkerställa att att de ska lösa problemen med högsta prioritet. I brevet skriver hon att den medicinska personalen måste kunna lita på att systemet fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.