• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Buddhistmunken Punnadhammo Bhikku mediterar i Stora Vika. Foto: SVT

Buddistiska munkar lär svenskar meditera

Sedan ett tag tillbaka har buddistiska munkar skapat ett tempel i Stora Vika utanför Nynäshamn. Just nu är den thailändska munken Punnadhammo Bhikkhu på besök under tre månader för att lära ut meditation till stressade svenskar.

En vanlig dag för Punnadhammo Bhikku börjar kvart över fyra på morgonen. Strax efter att han vaknat tar han sig till vattnet för att meditera.

– Sedan har vi recitation på morgonen mellan klockan sex och halv sju. Efter det har vi individuella aktiviteter i templet fram till lunch, som vi äter klockan elva. Buddistiska munkar har lunch tidigt för vi får inte äta någonting efter klockan tolv, säger Punnadhammo Bhikku.

På buddisttemplet i Stora Vika, som tidigare var ett vandrarhem, får det plats fem munkar, just nu finns här tre munkar. Hit kan man komma och vara med på ceremonier, skänka mat till munkarna eller bara vara med och meditera.

”Meditation gör ens liv bättre”

– Vi valde den här platsen för att den är passande för vårt arbete. Vi föredrar ett ställe som inte är så nära andra människor, men inte så långt bort från dem heller, berättar munken Punnadhammo Bhikku.

Templet finansieras via intäkter från kurser där deltagarna får lära sig grunderna i meditation och mindfulness.

– En av mina uppgifter i Sverige är att lära ut meditation och buddism. Nu för tiden börjar allt fler människor inse hur meditation gör ens liv bättre, säger Punnadhammo Bhikku.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer