Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör nya finansregionrådet Aida Hadzialic (S) respektive före detta finansregionrådet Irene Svenonius (M) om Region Stockholms budget för nästa år. Foto: Ellen Pan/SVT

Mittenkoalitionen höjer ersättningen till vårdcentraler och inför listningstak

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterade det nya styret kommande års budget för Region Stockholm. Fokus ligger särskilt på vårdcentraler – men man backar från löftet om att inte lägga ned BUP-mottagningar.

– Stockholm befinner sig i ett allvarligt läge på grund av inflationen. Alla regionens kostnader kommer växa, säger det nya finansregionrådet Aida Hadzialic (S).

Budgeten går med underskott, och det är en chock, säger före detta finansregionrådet Irene Svenonius (M). Hör båda två i videon ovan.

Det här är första gången på 16 år som Socialdemokraterna styr Region Stockholm, i ett samarbete med Centerpartiet och Miljöpartiet samt stöd av Vänsterpartiet.

När budgeten för 2023 nu presenteras menar det nya styret att man är delvis bakbunden av statsbidraget på sex miljarder kronor, som man anser är långt ifrån tillräckligt.

Regionvalet 2022 Stockholm

I regionens nya budget, som är på totalt drygt 123 miljarder kronor, satsas mer pengar på primärvården – dess andel av sjukvårdsbudgeten ska uppgå till en fjärdedel år 2030. Regionen vill öka den geografiska spridningen på mottagningar och införa listningstak för husläkare på max 1 100 patienter. För att nå målen ska ersättningen till vårdcentralerna höjas med fem procent.

– Det är ett svårt mål. En plan för detta finns inte idag, men vi kommer inleda arbetet med det, säger regionråd Gustav Hemming (C).

Miljardunderskott i budgeten

Utgifterna kommer framöver vara större än inkomsterna och regionen har budgeterat för ett underskott på 3,5 miljarder. Orsaken är att under de närmaste åren bedöms inflationen påverka Region Stockholms pensionskostnader så kraftigt att det kommer att leda till underskott. För att kunna presentera en budget i underskott åberopar man ”synnerliga skäl” i enlighet med kommunallagen,

En chock, säger före detta finansregionrådet Irene Svenonius (M), om underskottet. Hör henne i videon ovan.

Lovade kortare akutköer

Ett löfte inför valet var att korta köerna till regionens akutmottagningar. Akutsjukhusens ersättning ska därför höjas, från tidigare 1,5 procent till 4 procent.

80 miljoner kronor i budgeten ska gå till att öka bemanningen på Barn- och ungdomsvård, BUP, för att minska kötiderna även där. Dock ska den omfattande BUP-reformen – som innebär att flera mottagningar läggs ned – ändå genomföras.

En annan nyhet är att regionen kommer införa en extern visselblåsarfunktion för att bryta tystnadskulturen inom vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Stockholm

Mer i ämnet