default_caption

C: Inför tak över huvudet-garanti för alla

Uppdaterad
Publicerad

Inför en tak-över huvudet garanti för alla – ingen ska sova i tältläger. Det kräver Centerpartiet som också är oense med Moderaterna om att EU-migranterna ska vräkas från sina läger.

Bilderna i ABC från misären i Högdalen, där EU-migranter lever – har väckt starka reaktioner. Privatpersoner och organisationer har hört av sig till ABC och berättat att man planerar hjälpaktioner.

Och Centerpartiet säger i dag att man vill driva fram en tak över huvudet-garanti som gäller alla – även EU-migranterna. Som det är idag lottas det om vem i kön utanför härbärget Vinternatt, som ska få sova inomhus.

EU-migranter i Stockholm

– Jag tycker inte att det är rimligt att människors nattsömn ska hänga på en eventuell vinst i ett lotteri, eller att vi ska riskera att människor fryser ihjäl i kåkstäder, säger Stina Bengtsson (C), ledamot i Socialnämnden.

I går svarade Stockholms stads moderata socialborgarråd Anna König Jerlmyr i ABC-studion så här om situationen i de hemlösas läger:

Socialborgarrådet vill ”jobba med avhysningar”

– Jag tror att vi måste jobba mycket mer med avhysningar av sådana här boplatser när de blir mer permanenta för vi kan inte acceptera de risker osm finns både med brandsäkerhet och hälsa i de här miljöerna.

Inte heller Stina Bengtsson tror på att göra lägren permanenta, men menar samtidigt att det är ovärdigt att fortsätta med vräkningar innan man kan erbjuda EU-migranterna något annat tak över huvudet, tycker hon.

– Vi kan ju inte avhysa människor utan att ge dem ett alternativ. Resultatet blir ju bara att de flyttar någon annanstans, så det där håller jag inte med om.

Hur ska en sådan här garanti se ut?

– Som en garanti som finns för våra egna medborgare – att man ska ha en säng att sova i på natten, det ska vara garanterat.

Varifrån ska pengarna tas då?

– Vad är ett människoliv värt?

Men från oppositionens sida ifrågasätter man Centerpartiets vilja att verklligen få igenom ett sådant här förslag.

– Centerpartiet är ju en del av den styrande alliansen, de har ju röstat på samma sätt som de andra borgerliga partierna. Vi har ju lagt liknande förslag tidigare som de röstat nej till, säger oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S).

Och något samarbete med oppositionen planeras inte från Centerpartiets sida för att få igenom härbärge åt alla.

– Jag hyser hopp om att vi ska klara alliansen i den här frågan, säger Stina Bengtsson.

En tak över huvudet-garanti kanske skulle locka hit fler migranter?

– Vi vet ju att människor helst vill vara i sina hemländer. Kommer man hit så är det för att man är desperat. Man kommer inte hit för att man blir lovad en plats på härbärge. Så bra är inte det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet