Visa alla (2)
Visa alla (2)

Centern tog bort arga föräldrars inlägg

Publicerad

När Centerpartiet i Solna i går la ut ett pressmeddelande om att Alliansen satsar stort på skolan var det många föräldrar Fridhemsskolan som reagerade, eftersom de precis fått veta att deras skola ska läggas ner. Men deras kommentarer blev inte långvariga.

”Kära alliansen. Det här var bland det mest provocerande jag har läst. jag går helt enkelt inte ihop er storslagna satsning på skolan i kommunen, med ert beslut att lägga ner den sista skolan i Hagalund. Vi är många, många som inte tänker rösta på er, hoppas ni förstår det! Hälsningar från en riktigt jävla förbannad mamma”.

Det skrev Agneta Persson som en kommentar till pressmeddelandet. Hon är mamma till en sexåring i skolan och kände sig provocerad av meddelandet om satsning på skolan i Solna eftersom de precis fått veta att hennes sons skola ska lägga ner.

En av ett tiotal kommentarer som togs bort när Centerparitet valde att stänga ner hela kommentarsfältet på sitt pressmeddelande.

”Det är censur”

– Det är fruktansvärt. Helt förjävligt tycker jag. Att man tar bort våra kommentarer är censur. Är det en envägskommunikation det här? Ett hot mot demokratin, säger hon.

När kommentarerna togs bort gick föräldrarna över till att börja kommentera på Solnacenterns Facebook-sida istället, men det dröjde inte länge innan kommentarerna var borta även där.

– Vi känner oss redan överkörda av beslutet. Vi blev obekväma för dem när vi ifrågasätter hur de kan säga att de satsar på skolan samtidigt som de stänger ner. Det går väl inte ens ihop för dem, eftersom de tar bort kommentarerna, tillägger Agneta Persson.

”Har inget regelverk”

– Jag har svårt att kommentera efter som jag inte är insatt. Men som princip tycker jag inte att man ska ta bort kommentarer som inte är personpåhopp, man ska väl ha en fri och öppen debatt. Men vi har precis börjat med hemsidan och bloggen, och har inget regelverk kring det, säger ordförande i Centerpartiet Solna Monica Eriksson.

Centerpartiet i Solna hänvisar till kommunalrådet Anna C Nilsson (C) som är den som ska ha tagit bort kommentarerna.

– Jag tog hänsyn till en kollega som sitter i barn- och utbildningsnämnden som är gravid och sjukskriven. Jag tyckte inte att hon skulle behöva se kommentarerna eftersom hon kunde bli ledsen, säger hon.

ABC: Men hur kan en kommentar om ett beslut om att lägga ned en skola vara kränkande för en enskild person?

– Det är ju i barn- och utbildningsnämnden hon sitter, det är de som har fattat beslutet om skolan. Jag tycker det är viktigt att man håller en trevlig ton när man diskuterar.

Vad menar du som var otrevligt eller kränkande i kommentarerna?

– Jag vill inte gå in på detaljer.

– Den här personen hade inte suttit så länge i nämnden, hon kunde tycka det är lite jobbigt att se. Vi vill inte ha sådana trista kommentarer på vår hemsida. Jag gick på magkänsla, säger hon.

Vad tänker du om att man kan se detta som censur?

– Nej, tror du det, att man kan se det så? Det hoppas jag inte, säger Anna C Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skola läggs ner i Hagalund

Mer i ämnet