Sista kommunala skolan i Hagalund stängs

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar och barn på Fridhemsskolan i Hagalaund i Solna, är arga och besvikna. Den enda kommunala skolan i Hagalund läggs ned. Ilskan är stor bland föräldrar som inte fick någon information förrän beslutet redan var fattat.

Per Axbom är förälder till barn på Fridhemsskolan.

– Det som upprör mig mest är att det är totalt respektlöst mot oss barn, föräldrar och lärare, komma med detta mitt i höstlovet och dessutom två veckor efter att beslutet har tagits.

Skola läggs ner i Hagalund

ABC: Ni visste ingenting?

– Nej, vi visste ingenting. Det var ett föräldramöte förra veckan, en vecka efter beslutet. På något sätt har man resonerat sig fram till ett beslut som påverkar 150 barn med familjer och lärare, men att man ska vänta med att tala om det.

20 december är sista skoldagen, barnen kommer nu att få en ny, enligt föräldrarna, lång skolväg över vägar och genom gångtunnlar, till Skytteholmsskolan, eller om man väljer någon annan skola.

ABC: Tycker du att det är okej att föräldrarna fått veta det här efter att beslutet är fattat?

– Som politiker är det inte mitt uppdrag att recensera förvaltningens beslut.

Men det är ett resonemang som inte köps av föräldrarna.

– En stadsdel är levande organism och en skola är en lunga i den organismen Det händer saker när man tar bort den enda skolan i en stadsdel.

Hos de här föräldrarna finns en känsla av att området utarmas.

– Vi som bor här i Hagalund vi betalar skatt och vi har ingenting som de andra.

Men invånarna har inte gett upp. Protester planeras. Hamza är 7 år och går i klass 1 på Fridhemsskolan.

– Det känns obekvämt att borgarna vill stänga Fridhemsskolan så jag tänkte vi kan göra en demonstration. Alla människor som demonstrerar ska skicka brev.

Till vem?

– Till borgarna. Då börjar de tröttna på alla brev som de har fått för det är så många.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skola läggs ner i Hagalund

Mer i ämnet