Chatta med sparekonomen
Sandra • Vad är dina bästa tips för att spara pengar i vardagen?
Hej Sandra, Det viktigast tycker jag är att man sätter sig ner och skriver ner vad man har för inkomster och utgifter. Utan att veta vart alla pengarna går är det svårt att prioritera. När man sen ser allt svart på vitt tycker jag att det är bra att först se över alla "måste" utgifter såsom ev. bolån, elavtal, försäkringar mm. Ofta går det att sänka sina kostnader rejält genom att jämföra dessa och byta till bättre avtal.
Sen får man titta på alla "trevligt att ha" utgifter och se vilka av dessa tycker jag mest om, och vilka kan jag tänka mig att skippa. Vi måste alla prioritera och det kan vara bra att ha koll på att tex lunch på stan kostar så många tusen - för då kan man bestämma sig för om man tycker det är värt eller om man vill lägga pengarna på något annat.
Robin • Hej,
Du skriver i ett tidigare inlägg ” Bankerna tjänar mer än någonsin på dig och vill gärna ha dig som kund” det är väl snarare tvärt om, bankernas marginaler (enligt FI) är på rekordlåga nivåer, hur menar du?
Hej Robin,
Bra fråga. Ja bankernas marginaler har sjunkit men det är mer något som har med hur de räknar.
Räntenettot hos bankerna har stigit rejält - dvs skillnaden mellan ränteintäkter och räntekostnader för in- och upplåning. I och med att bankerna nu kan finansiera sina lån med våra sparpengar, nästan gratis eftersom vi har det mesta på deras lönekonton, så kostar det inte så mycket för bankerna att låna pengar för att låna ut till oss (jag tror att nästan hälften av utlåningen kommer från våra insättningar). Dom tjänar alltså massor på att låna ut till oss - även om marginalen ser låg ut.
Anonym • Hur stor tror du är risken att man tänker "fel" gällande sparande och tänker mer att man "tjänar pengar" än att man "spara pengar" samt vad man kan göra för att undvika den eventuella fällan?
Hej Anonym,
Är inte helt säker på vad du menar - jag tänker att man genom att spara pengar också tjänar pengar. Säg att du sparar 1 000 kronor i månaden i 20 år och får en avkastning på 8 procent (genomsnittlig avkastning på börsen de senaste 100 åren). Då har du sparat 240 000 kronor - men värdet på ditt sparande är drygt 560 000 kronor. Du har alltså "sparat" 240 000 kronor och "tjänat" 320 000 kronor.
Anonym • Hur står ska ens buffert vara? Hur ska man tänka kring storleken på sparande, generellt?
Hej Anonym,
Jag tycker att ett mål för bufferten ska vara 3 månaders utgifter, dvs de utgifter du inte kan komma undan om du tex blir av med jobbet. Men det kan vara ett mål, har du inte nått dit ännu så misströsta inte - allt är bättre än inget. Sen är det lite upp till en själv hur mycket man vill spara och till vad. Att spara handlar ju inte bara om att du sparar pengarna idag för att använda dem imorgon - de växer ju också under tiden vilket betyder att en tusenlapp idag kanske är värd 10 000 om 10 år vilket gör sparande (ränta på ränta) fantastiskt. Så även om du inte kan eller vill spara mer än din buffert, sätt upp ett litet månadssparande (kanske 100 eller 500 kronor i månaden) till ett Investerinssparkonto där du köper en indexfond, så är du igång och kanske blir peppad att spara mer sen.
Anders • Känns som alla räntor är så höga nu, är det fortfarande värt att försöka förhandla med sin bank eller shoppa runt bland bankerna?
Hej Anders, ja vi har väldigt höga räntor just nu, i alla fall i jämförelse med hur det var för ett och ett halvt år sedan - då de låg under 1,5 procent. Men det är absolut värt att kolla runt och försöka pressa bankerna och se var du kan få lägst ränta. Bankerna tjänar mer än någonsin på dig och vill gärna ha dig som kund - så det finns bra förhandlingsmöjlighet.
Och nu när räntorna troligtvis är på väg ner tror jag att det kommer att vara skillnad mellan bankerna på vilka som är snabbast att sänka - vilket betyder bra förhandlingsläge för oss bolånetagare. Lycka till!
Malin • Hej! SBAB säger att deras boräntor inte är förhandlingsbara och att de redan är har de lägsta räntorna på marknaden, stämmer detta?
Hej Malin, ja det stämmer att SBAB har en fast rabatt och att de inte är förhandlingsbara. Att de har de lägsta räntorna på marknaden stämmer inte helt även om de ofta erbjuder bra räntor. Är du duktig på att förhandla och pressa bankerna för att få en låg ränta så går det säkert att komma under SBABs räntor. Det sköna med SBAB och tex Skandia är att rabatten du får gäller så länge du har lån hos dem - till skillnad från många andra banker då du måste förhandla om rabatten efter ett eller två år.
Fred • Tycker du man kan man unna sig att leva lite nu, eller behöver man lägga undan varje krona man kan?
Hej Fred, ja det är en svår fråga. Det beror lite på hur tufft du har det i din ekonomi. Vi kan ju inte veta vad som kommer att hända i framtiden, och även om de flesta tror att räntorna kommer att sjunka nu och inflationen likaså, så vet vi inte med säkerhet.
Att ha en buffert är superviktigt, så att du klarar dig om du tex skulle bli arbetslös. Har du det så tycker jag absolut att du kan unna dig att leva lite. Prioritera bara och gör det som ger dig mest glädje - så kanske du kan spara in på annat.
Johan • Brukar i media se många tips hur man sparar bra - men vad är det sämsta sättet att spara på tycker du?
Hej Johan, oj vilken spännande fråga. Det sämsta sättet är att inte lägga pengarna som man sparar på ett bra ställe. Många har sparpengar på sitt lönekonto tex med endast 0,25 procent i ränta - och idag finns det ett dussintals sparkonton som erbjuder 4 procent eller mer i sparränta. Ett annat "fel" jag tycker att en del gör är att spara långsiktigt på ett sparkonto - där ens avkastning/ränta är låg. Om man sparar på lång sikt (3-5 år eller längre) tycker jag att man ska sätta dem på ett Investeringssparkonto och köpa en global indexfond. Dessa har avkastat i genomsnitt runt 7-8 procent per år över tid. Men man behöver som sagt vara långsiktig när man investera på börsen och medveten om att vissa år kommer börsen rasa och ens sparande sjunka i värde.
Santos • Vilket är ditt absolut bästa spartips i dessa tider?
Hej Santos, ett riktigt bra spartips tycker jag är att sänka priset på mat. Välj en billig butik (det skiljer väldigt mycket mellan butikerna för exakt samma varor), köp mat när det är rea, ta alltid med matlåda, var uppmärksam på "räddaenvara" i butikerna och lär dig vilken typ av mat som är billig (kanske beroende på säsong) men ändå näringsrik.
Adam • Stämmer det att recession brukar inträffa efter den första räntesänkningen? Sverige redan befinner sig i en recession, hur skulle en global recession påverka Sverige?
Hej Adam, bra och svår fråga. I och med att vi i Sverige nu har sett två kvartal med minskad BNP så är vi tekniskt i en recession redan. Jag tror inte att det brukar inträffa runt räntesänkningar generellt. I och med att världen är så hopkopplad - även ekonomiskt - så påverkas vi starkt av vad som händer globalt. Jag har alltså svårt att se att Sverige skulle kunna klara sig helt ifrån recession om vi skulle se en global sådan. Vi får nu hoppas att Riksbanken agerar så att vi denna recession kan bli kort och inte så djup.