Foto: SVT/Geronimo Åkerlund Visa alla (2)
Visa alla (2)

Citybanan stängd på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad
Klockan 15 på tisdagen stängdes pendeltågstrafiken i den nya tunneln Citybanan av på grund av tekniska problem med skyddsportar i tunnelsystemet. När felet ska vara åtgärdat vet man i nuläget inte.
– Jag är heligt förbannad, säger Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

Det är pendelstågsstationerna City och Odenplan som stängts av. Trafiken styrs om och går via Karlberg och Centralen, från de tidigare plattformarna.

– Trafiken omdirigeras till de gamla stationerna. Man får åka som man gjorde innan Citybanan öppnades, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour till SVT Nyheter Stockholm.

Orsaken uppges vara tekniska problem med skyddsportar i tunnelsystemet.

– Det här är tillsvidare. Det kan ta några timmar eller några dagar. Vi vet inte helt enkelt, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL till TT.

Försende pendel- och fjärrtåg

Under tiden går pendeltågen på samma tågbanor som fjärrtågen vilket kan orsaka förseningar och inställda avgångar i både pendeltågstrafiken och fjärrtågstrafiken.

– I pendeltågstrafiken har vi nästan 300.000 påstigningar per dag så det kommer att påverka väldigt många av dem och pendeltågen måste samsas med regionaltågstrafiken. Så det kommer att bli stökigt på den här sträckan, säger Christian Hoffmann.

Trafiklandstingsrådet: ”Jag är heligt förbannad”

Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) menar att Trafikverket borde kunna förutse och ha beredskap för tekniska problem med skyddsportarna och inte behöva stänga ned Citybanan med kort varsel och på obestämd tid.

– Jag är heligt förbannad och ser som min uppgift när sådana här saker inträffar att försvara stockholmarnas och pendlarnas intressen, säger Kristoffer Tamsons.

Här är tågen som påverkas

Visa

Inga pendeltåg stannar vid Stockholm Odenplan, Stockholm City eller Årstaberg (Årstaberg gäller endast tåg som går söderut) på grund av ett tekniskt fel. Även SJ Regionaltåg kan bli påverkade pga den stora mängden tåg förbi Stockholms C.

Tågen går i stället på de gamla spåren genom Stockholm och stannar tillfälligt vid Centralen och Karlberg.

Tågen trafikerar Stockholms södra, men kan inte stanna i Årstaberg i riktning söderut mot Södertälje och Nynäshamn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer